(foto) Ne-am dat întâlnire în sudul Moldovei cu un alt eveniment din seria „Live din Casa Mare”

Mihail Caraman, antreprenor, beneficiar GAL “Steaua Bugeac”, s. Bașcalia

Evenimentele „Live din Casa Mare” își continuă traseul în căutarea poveștilor care și-au realizat visurile grație proiectelor implementate cu sprijinul european. De data aceasta, satul Bașcalia a fost gazda evenimentului unde reprezentanții zonei de sud au împărtășit reușitele lor.

După cum deja ne-am obișnuit, discuția s-a organizat online, respectându-se regulile de siguranță antiepidemice. Astfel, unii invitați și antreprenori s-au alăturat virtual la această întâlnire, iar printre aceștia a fost și Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, care în discursul său online a subliniat că dezvoltarea rurală rămâne în centrul atenției, fapt demonstrat prin campania de comunicare „UE pentru Moldova rurală”, care prezintă o serie de rezultate tangibile și schimbări în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene.

Tot aici, ambasadorul Peter Michalko a ținut să menționeze că rezultatele proiectelor realizate sunt cea mai bună confirmare a faptului că asistența europeană ajută oamenii să-și creeze condiții de viață mai bune, iar cu această ocazie a îndemnat cetățenii din zonele rurale să se implice în activitățile Grupurilor de Acțiune Locală și să se intereseze despre oportunitățile oferite de Uniunea Europeană și statele sale membre pentru a-și realiza obiectivele.

În prezent, Uniunea Europeană susține trei programe de dezvoltare a zonelor rurale în valoare de 13,2 milioane de euro:
# proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria;
# proiectul de sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale implementat de ODIMM;
# proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din Republica Moldova, implementat de Polish Solidarity Fund.

Această contribuție a fost suplimentată recent cu 16 milioane de euro pentru programul Uniunea Europeană pentru Moldova: comunități locale, care urmează să fie implementat în următorii cinci ani.

Gazda evenimentului, managera GAL „Steaua Bugeac”, Larisa Caraman, a menționat faptul că deși membrii GAL-ului sunt o comunitate etnică diversă, aceștia sunt uniți și reușesc să susțină inițiativele de dezvoltare locală din agricultură, apicultură, zootehnie, infrastructură și micul business. „Ne propunem să finanțăm și mai multe proiecte cu un buget mai mare, să facem unele acorduri de parteneriat cu diferite GAL-uri din vecinătate, din toată Republica Moldova, dar și de peste hotare.”

Unul dintre beneficiarii proiectului GAL „Steaua Bugeac” este Mihail Caraman din Bașcalia, un apicultor care spune că mai greu a fost la capitolul încredere în propriile forțe și în ideea de afacere decât în susținerea grantului european.

Totul a început în 2018, când Mihail a participat la concursul granturilor mici organizat de GAL-ul „Steaua Bugeac”, în urma căruia a beneficiat de susținere financiară pentru procurarea unei remorci pentru transportarea stupilor de albine.

„În ultimii doi ani, ne descurcăm mai ușor decât în anii precedenți grație remorcii. De curând, am câștigat încă un proiect ca să putem face niște module pentru remorcă, astfel încât să putem muta stupii mai ușor. Recunosc că este o ușurare enormă pentru munca noastră fizică și este o plăcere deosebită să știu că am alături oameni care mă susțin”, istorisește Mihail Caraman.

Acum, antreprenorul deține circa 300 de familii de albine, dar în viitor preconizează să se extindă la 3 000 de familii și să mărească numărul de angajați.

Coordonatoarea de proiect, Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, Patricia Varzari, a încurajat colaborarea Grupurilor de Acțiune Locală între ele și cu alte organizații care activează în domeniul dezvoltării locale, regionale, dar și internaționale.

Tot în contextul schimburilor de experiență dintre GAL-uri, Patricia Vărzari a menționat că Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova planifică să lanseze Partnership Fund, inițiativă care va contribui la consolidarea dezvoltării locale prin finanțarea proiectelor implementate de partenerii locali. În cadrul acestui fond, vor fi sprijinite activități precum crearea unei platforme de comunicare între GAL-uri, festivaluri regionale, târguri, schimb de know-how între GAL-uri și alte activități.

Sala de Cultură din Congaz, care este unul dintre cele mai mari așezări rurale din Europa, a adunat colective artistice care duc faima țării în lumea întreagă, promovează arta prin tradițiile și cultura locală. Iar cu sprijinul proiectelor de finanțare UE, dar și a activității eficiente a GAL-ului ECO Düz Yalpugel, centrul cultural s-a ales cu o costumierie bine dotată și extrem de necesară.

Zinovia Neicovcena, managera de proiect din Congaz, a povestit că au reușit să adune foarte multe costume în sala de cultură, dar nu aveau depozit unde să le păstreze.

„O costumierie modernă este considerată calea spre succes în artă, pentru că, atunci când sunt păstrate în condiții speciale și sunt îngrijite corespunzător, costumele pot fi păstrate ani la rând. Astfel, prin susținere europeană a fost achiziționat mobilier, un generator de aburi cu fier de călcat de calitate, ceea ce ne permite să călcăm costumele fără a fi deteriorate. De asemenea, a fost procurată o mașină de cusut performantă ca să reparăm hainele și să coasem accesorii mai mici”, punctează Zinovia Neicovcena.

Tot la Congaz se dezvoltă afacerea Velentinei Minciu care a beneficiat de GAL-ul Gagauz Koraflari. Valentina a pus bazele unui proiect prin care țese covoare cu motive naționale, iar cu ajutorul GAL-ului au reușit să procure utilaje moderne, lână de calitate bună și utilaje performante care să-i ajute să poată lucra eficient.

În prezent, la atelier lucrează două persoane, iar de la o perioadă tot mai des vin tineri după școală ca să învețe arta țesutului.

De menționat este faptul că prezent la eveniment a fost și directorul executiv al Asociației Oamenilor de Afaceri NEXT, Vladimir Kara, care a subliniat importanța cooperării antreprenorilor la nivel local, dar și a identificării partenerilor la nivel național și internațional.

„În prezent, avem peste 30 de antreprenori membri ai Asociației NEXT, din diferite sate și orașe de pe tot teritoriul autonomiei găgăuze. Astăzi, avem o colaborare importantă cu Asociația Europeană de Business, care ne ajută la promovarea exporturilor către UE și la construirea punții de legătură dintre afacerile din regiune și afacerile europene. Țin să menționez că Asociației Oamenilor de Afaceri NEXT oferă asistență de consultanță în găsirea fondurilor financiare suplimentare, scrierea proiectelor de afaceri pentru granturi, implementarea noilor idei pentru membrii asociației. Datorită colaborării cu mediul antreprenorial și cu echipa de consultanță, am reușit să atragem aproximativ 4 milioane de lei – investiții suplimentare în businessul din regiune, din fonduri naționale și europene.”

***Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”. Următoarea ediție va avea loc în zona de nord a țării, în cadrul GAL-ului „33 de Vaduri”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente