Sergiu Borozan, fostul arhitect șef al Capitalei, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Ce riscă acesta

Irina Odobescu
27/10/2020
claris-con.com

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința lui Sergiu Borozan, fostul șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare din Primăria Chișinău, care a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Inspectorii de Integritate de la Inspectoratul ANI au început controlul în urma unei sesizări, unde era stipulat că „subiectul vizat a avut interese personale asupra unui proiect cu privire la modificarea Codului urbanistic zonal al unui teren din strada Belinski, numărul 4”.

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, fostul arhitect șef al capitalei, cu câteva luni înainte de numirea sa în funcție, a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul din strada Belinski 4, fiind contractat de către un SRL. Până la numirea sa în funcție, în cadrul ședințelor Consiliului municipal Chișinău a fost discutat subiectul de includere pe ordinea de zi a proiectului de decizie cu privire la aprobarea acestui plan urbanistic zonal din strada Belinski 4.

În septembrie 2016, Sergiu Borozan este numit în funcția de arhitect șef-interimar, iar în noiembrie 2016, acesta emite o rezoluție pe o cerere depusă de același SRL, care anterior a contractat serviciile fostului arhitect șef de elaborare a planului. În rezoluție, fostul arhitect șef a indicat faptul că, fiind autorul acestui plan -  oferă împuternicirile adjunctului său de a examina și semna după caz autorizația de construcție al obiectului din strada Belinski 4. Astfel, autorizația este semnată de către adjunctul său, iar ulterior fostul șef arhitect depune o pretinsă declarație despre conflictul de interese, abia după ce situația de conflict a fost deja consumată.

Ca urmare a materialelor acumulate la dosar, inspectorul de integritate a decis că – fostul arhitect șef al capitalei  a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, manifestat prin – neinformarea în scris la șeful ierarhic superior, în termen de  trei zile, despre conflictul de interese real în care se află, nesoluționarea situației de conflict de interese real și semnarea prin intermediul unei persoane terțe – arhitectul șef adjunct a documentației care vizau planul urbanistic elaborat de către fostul arhitect.

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de trei ani. Acesta ar putea fi înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.     

 Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contencios administrativ.

Irina Odobescu
27/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii