Barometrul Opiniei Publice// Unu din patru moldoveni nu cred în existența COVID-19

Irina Odobescu
27/10/2020
MSMPS via Facebook

La opt luni de la începutul pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova, fiecare al patrulea respondent a spus că infecția este un mit. De această părere sunt circa 31% a populației din mediul rural cu un nivel scăzut de studii (47%), se arată într-un sondaj al Baromentrului de Opinie (BOP) lansat marți. 

Circa 8% dintre respondenți au admis că au fost infectați cu COVID-19 în formă asimptomatică.Totuși, peste 40 la sută dintre persoanele chestionate cred că este foarte mică probabiltatea ca să se infecteze, dintre care 20.08% au răspuns că nu e posibil ca să se infecteze. 

Faptul că pandemia există cu adevărat este opinia a doar 32% dintre intervievați. Din numărul de respondenți, 91.4% spun că nu au fost infectați și nici membrii familiei nu au fost testați pozitiv. Totodată, 66.5% dintre cei chestionați au răspuns că nu cunosc personal persoane infectate.

Doar 14.5% cred că autoritățile au gestionat bine lucrurile în legătură cu pandemia de COVID-19. Au spus că rău sau foarte rău au gestionat pandemia, peste 40% dintre respondenți. 

De cea mai mare încredere se bucură în continuare biserica, urmată de primărie, armată, mass-media și președinte. La coada listei sunt partidele politice, devansate de Parlament, Centrul Național Anticorupție și Sindicatele. 

Datele au fost prezentate în cadrul Barometrului Opiniei Publice pentru luna octombrie 2020. Au fost chestionate 1.124 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din 13 regiuni geografice ale Republicii Moldova. 

Irina Odobescu
27/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii