‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriReveniți acasă după ani de străinătate, își deschid propriile afaceri

Reveniți acasă după ani de străinătate, își deschid propriile afaceri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

41 de afaceri conduse de migranți sau rudele de gradul întâi ale acestora vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de până la 250 mii lei pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri, prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Cele mai multe afaceri deschise sunt anume în sectorul agroalimentar. Este vorba de creșterea struților, prepelițelor, bovinelor, fabricarea brichetelor și a hranei pentru animale, fabricarea produselor de panificație și paste, producerea crupelor și fulgilor din cereale, bomboanelor din ciocolată și nuci, fabricarea mașinilor și uneltelor din metal. 

Alte 10 afaceri țin de domeniul prestării serviciilor: agrement și turism, construcții, transport, mentenanță și instalare a sistemelor de canalizare și apeduct și stomatologie.

Cele 41 de întreprinderi vor crea peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale și vor aduce investiții în economie de peste 25 de milioane de lei.

Programul „PARE 1+1” implementat de ODIMM de 10 ani este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene.

“Fiecare afacere finanțată prin intermediul Programului PARE 1+1 înseamnă o familie de migranți revenită acasă. Ne bucurăm că reușim să contribuim atât la creșterea economiei naționale, cât și la reîntregirea societății. Totodată, mediul de afaceri din țară devine mai prosper și se dezvoltă infrastructura, în mod special, în regiuni. Pe această cale, încurajăm toți antreprenorii care au o afacere sau o idee de afacere să o implementeze și îi asigurăm de toată susținerea din partea ODIMM ”, a subliniat Iulia Costin, director ODIMM.

„Îndemn cetățenii noștri care au revenit acasă în perioada pandemiei să fie curajoși și să-și implementeze ideile de business prin intermediul Programului „PARE 1+1””, a menționat Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Din aceste 41 de proiecte investiționale, 20 de afaceri sunt finanțate din fonduri ale Uniunii Europene.

”În prezent, există aproape 20 de programe diferite care oferă subvenții, împrumuturi și servicii de dezvoltare a afacerilor puse la dispoziția antreprenorilor din această țară. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”, a declarat Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

‹ adv ›

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 80,5 % își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 19,5 % își desfășoară activitatea în Chișinău.

Respectiv, în municipiul Chișinău activează 8 întreprinderi, 5 în raionul Florești, câte 4 în Hâncești și Căușeni,  3 întreprinderi activează în raionul Glodeni, câte 2 în Ialoveni, Strășeni și Călărași și câte o întreprinderea activează în raioanele Anenii Noi, Rezina, Dubăsari, Șoldănești, Ștefan Vodă, Cantemir, Leova, UTA Găgăuzia, Edineț, Drochia și Briceni.  

Cei 41 de beneficiari vor investi remitențele provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia -13, Rusia -6, Marea Britanie -5, Franța – 4, câte 3 Germania, România și Israel și câte un solicitant din Austria, Cipru, Elveția și San Marino.

‹ adv ›

Pe parcursul anului curent au fost acceptate spre finanțare 80 afaceri în sumă totală de 19,59 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de aproximativ 51,62 milioane de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›