image
Sursa foto: captură video

NASA anunță că a descoperit apă pe suprafața luminată de soare a Lunii

Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) al NASA a confirmat, pentru prima dată, apă pe suprafața luminată de Soare a Lunii. Această descoperire indică faptul că apa poate fi distribuită pe suprafața lunară și nu se limitează la locuri reci și umbrite.

SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observațiile anterioare ale suprafeței Lunii au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au putut distinge între apă și substanța chimică apropiată, hidroxil (OH). Datele din această locație dezvăluie apă în concentrații de 100 până la 412 părți pe milion. Rezultatele au fost publicate în cel mai recent număr al Nature Astronomy.

„Aveam indicii că apa ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii. Acum știm că este acolo. Această descoperire ne provoacă înțelegerea suprafeței lunare și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului profund”, a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice din sediul NASA din Washington.

Ca o comparație, deșertul Sahara are de 100 de ori cantitatea de apă decât ceea ce SOFIA a detectat în solul lunar. În ciuda cantităților mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care apa este creată și modul în care persistă pe suprafața lunară aspră, fără aer, scrie biziday.ro.

Studiul a fost publicat și în revista Nature, iar datele științifice pot fi consultate aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: