image
Sursa foto: captură video

Dezbateri electorale la Jurnal TV: „Vom opta pentru alegeri anticipate; Nu poți fi oleacă medic, oleacă președinte”

Ilan Cașu, Ion Terguță și Alexandru Bujoreanu și-au reprezentat liderii de partide, candidați la funcția de președinte al RM la dezbaterea electorală de la Jurnal TV. Toți cei trei reprezentanți au enunțat că în cazul în care candidatul pe care îl reprezintă la dezbatere va fi ales în funcția de președinte al țării va opta pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, întrucât actualul Parlament este cel mai corupt și incopentent de până acum.

Reprezentanții celor trei candidați la funcția de președinte au menționat că în cazul în care candidatul pe care îl reprezintă va câștiga acest scrutin vor opta pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate motivând că:

„Marea corupție este monitorizată de la Președinție.(...)Vom opta pentru alegeri anticipate, însă în situația în care suntem din cauza pandemiei alegerile anticipate nu pot avea loc. În momentul în care se va alege președintele, lucrurile se vor schimba. Noi am și înaintat un candidat la funcția de premier, Alexandru Slusari, dacă nu reușim în 45 de zile se vor declara alegeri anticipate”, a precizat Ion Terguță, reprezentantul lui Andrei Năstase în emisiune.

Ilan Cașu, reprezentantul formațiunii „Partidul Nostru” a menționat că: „Renato Usatâi a zis tranșant că este necesară dizolvarea Parlamentului. Acesta este un Parlament care sărăcește țara”.

Iar Alexandru Bujorean, reprezentantul lui Tudor Deliu în emisiune, a menționat că: „la moment avem cel mai corupt și netransparent Parlament din punct de vedere a modul în care a fost invetit. Noi vom opta pentru alegeri parlamentare anticipate. Vedem foarte bine că mecanismele lui Plahotniuc încă funcționează, deși Plahotniuc a plecat deja de un an”.

Cei trei candidați au fost întrebați de moderatorul emisiunii care ar fi primele trei lucruri pe care le-ar îndeplini candidatul la funcția de președinte pe care îi reprezintă în caz că sunt aleși în funcția de președinte al țării, iar aceștia au răpuns:

Alexandru Bujoreanu: „Consultarea populației pe probleme de ordin major. Poporul RM va avea un aliat cu dreptul de a media anumite conflicte. Se va adresa către popor și va efectua un referendum pentru stabilirea problemelor cu care se confruntă poporul”.

Ion Terguță: „Modificarea articolului 47 din Constituție, al doilea lucru este stabilirea a două mari amenințări la adresa securității naționale-sărăcia și corupția, ridicarea plafonului pentru educație și sănătate”

Ilan Cașu: „Semnarea decretulului de dizolvare a Parlamentului”.

Reprezentanții candidaților la funcția de președinte s-au expus și asupra modalității combaterii pandemiei de Covid-19. Astfel, Ion Terguță a declarat că dacă Andrei Nătase va deveni președinte acesta va lăsa medicii să se ocupe de gestionarea situației, afirmând că „nu cred că e cazul să o facem un pic pe medicul și un pic pe președintele. Noi trebuie să asigurăm tot necesarul”.

Alexandru Bujorean a declarat că candidatul pe care îl reprezintă va veni cu o inițiativă legislativă în acest sens. Iar Ilan Cașu va izbuti să descurce cu pandemia prin implicarea experților în gestionarea situației.

Precizăm că în prima parte a dezbaterii au participat reprezentanții candidaților la funcția de președinte a formațiunii „Partidul Nostru”, a partidului Platforma Demnitate și Adevăr și a Partidului Liberal, ceilalți trei candidați Dorin Chirtoacă de la Blocul electoral „Unirea”, a partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu și a partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, participă în aceste momente la cea de-a două parte a dezbaterii. Candidatul independent, Igor Dodon și Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor”, au refuzat invitația la dezbatere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: