Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.10.2020

Comisia interguvernamentală moldo-letonă pentru cooperare economică se va reuni în anul 2021

Comisia interguvernamentală moldo-letonă pentru cooperare economică se va reuni în anul 2021

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a avut o întrevedere online cu vice-secretarul de stat al Ministerului Economiei din Letonia, Zaiga Liepiņa. Subiectul discuției a vizat cooperarea bilaterală moldo-letonă, în mod prioritar aspectele ce țin de organizarea celei de-a IV-a sesiuni a comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-științifică, care urmează să se desfășoare la Riga.

În debutul ședinței, Iuliana Drăgălin a menționat că este imperativ să fie asigurat un dialog continuu cu toți partenerii internaționali în identificarea soluțiilor pentru mediul de afaceri în depășirea provocărilor crizei pandemice de COVID-19. Astfel, secretarul de stat a propus organizarea următoarei sesiuni a comisiei interguvernamentale și stabilirea principalelor domenii de colaborare.

„Anul acesta a fost unul dificil, cu multiple provocări pentru fiecare dintre noi, care și-a lăsat deja amprenta asupra vieții economice și sociale a țărilor noastre. Doar prin consolidarea eforturilor și diversificarea oportunităților de cooperare vom putea depăși criza economică.Astfel, pentru a reduce efectele negative ale crizei pandemice, MEI a început să dezvolte un Program privind măsurile economice post-COVID-19, pentru 2020-2021. De asemenea, ministerul, cu sprijinul experților internaționali, elaborează un document de planificare strategică, care are drept scop încorporarea politicilor menite să atragă investiții străine directe, promovarea și dezvoltarea exporturilor în cadrul politicilor intersectoriale pe termen lung pe domeniul economic, creșterea competitivității, îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului de investiții, sprijinirea sectorului IMM-urilor, dezvoltarea inovației și modernizării tehnologice și asigurarea tranziției către o economie durabilă și digitală”, a spus secretarul de stat.

Vice-secretarul de stat Zaiga Liepiņa, a menționat că Letonia își propune să organizeze cea de-a IV-a sesiune a comisiei interguvernamentale moldo-letonă pe parcursul anului 2021.

„Relațiile comerciale bilaterale dintre țările noastre denotă o tendință pozitivă în ultimii cinci ani. Mizăm pe continuitatea dialogului reciproc avantajos dintre autoritățile guvernamentale și mediul de afaceri din țările noastre. Mă bucur să constat că astăzi, pe piața moldovenească activează 62 de companii cu capital leton, aceasta demonstrează că Guvernul de la Chișinău își concentrează eforturile pentru a promova reforme structurale eficiente, urmărind crearea unui mediu de afaceri favorabil și atragerea investițiilor străine”, a punctat Zaiga Liepiņa.

Menționăm că, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Letonă în perioada ianuarie-august 2020 a înregistrat suma de 11,44 milioane de dolari, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus