Violeta Ivanov și echipa sa propune un plan național de reîntoarcere a concetățenilor în patrie

Indemnizații unice la reîntoarcere în patrie, facilități fiscale și la angajare în câmpul muncii, scutiri la plata serviciilor comunale și poliță de asigurare medicală – acestea sunt doar câteva din prevederile planului național al Violetei Ivanov și al echipei sale de reîntoarcere benevolă a conaţionalilor în ţară. Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor” la funcția de președinte a prezentat azi, într-un briefing, componenta pentru Diaspora din programul său electoral „Moldova-2024”.

Foto: Violeta Ivanov

Violeta Ivanov a menționat că o bună parte din prevederile planului au fost testate deja la Orhei, unde de câțiva ani funcționează cu succes un program la nivel local.

„Propunem la nivel național indemnizații unice la revenirea în patrie echivalente cu câte trei salarii minime garantate în sectorul real. Indemnizații lunare pentru cei care nu se pot încadra în câmpul muncii, facilităţi fiscale şi vamale cum ar fi scutirea de plată a impozitului pe venit, compensarea cheltuielilor legate de închirierea spațiului locativ pe o perioadă de maximum șase luni, poliță medicală gratuită în primul an”, a subliniat Violeta Ivanov.

Candidata Partidului „Șor” susține că întreaga clasă politică trebuie să susțină acest plan, care trebuie să devină unul prioritar, inclusiv pentru viitorul președinte. Violeta Ivanov și-a exprimat regretul că politicienii nu sunt preocupați de problemele celor din Diaspora.

„Majoritatea politicienilor și partidelor își amintesc de diasporă doar în perioada campaniilor electorale, le promit marea și sarea, iar apoi, după ce le obțin votul, uită de ei. Nu este și cazul formațiunii noastre, care, așa cum știți depune eforturi pentru a-i ajuta pe moldovenii care muncesc peste hotare”, a menționat Violeta Ivanov.

În acest context, Violeta Ivanov a amintit de efectele programului „Moldova e casa mea” prin care sute de familii au primit la Orhei indemnizații a câte 500 de euro și fost ajutate să se reintegreze.

„La Orhei am reușit să readucem câteva sute de familii. Da, nu e mult, dar închipuiți-vă că aducem câteva sute de familii în fiecare localitate”, a menționat Violeta Ivanov.

Candidata Partidului „Șor” a amintit în cadrul briefingului și de proiectul de lege de susținere a cetățenilor care revin în patrie, elaborat de deputații fracțiunii, însă care de jumătate de an este blocat în Parlament de către majoritatea parlamentară.

De asemenea, Violeta Ivanov a vorbit și despre activitatea „Centrului de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor din Europa”, deschis acum câțiva ani în Italia la inițiativa lui Ilan Șor, și care oferă consiliere și ajutor multilateral moldovenilor care muncesc în statele europene.


Pub