Scandal dimplomatic la Chișinău: Ambasada Rusiei acuză de „cinism” Ambasada României, iar PSRM solicită implicarea Ministerului de Externe

Ambasada Rusiei la Chișinău acuză reprezentanții Amabsadei române în Republica Moldova de „cinism”, ca urmare a declarațiilor făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”.

Foto: sputnik.md

„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Îndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a „memoriei eterne a eroilor” sună cinic. Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să „nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat.

Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fascisti care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”.

Execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate o „luptă pentru reunificare” de către administrația română de ocupație? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și complicitatea naziștilor lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?

Condamnăm cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor fascisti la a 75-a aniversare a victoriei asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifasciști au luptat curajos”, se arată în comunicatul publicat de către Ambasada Rusiei la Chișinău.

Nu a trecut cu vederea scandalul și partidul de guvernare. Socialiștii au condamnat declarația făcută de ambasadorul Daniel Ioniță și cer evaluarea acesteia de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova. „Pe cei care, la 22 iunie 1941, împreună cu armatele lui Hitler și Antonescu, au invadat teritoriul Uniunii Sovietice, care au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei, pe mâinile cărora este sângele a sute de mii de compatrioți de toate naționalitățile, ale căror fapte au fost condamnate de Tribunalul de la Nürnberg, este categoric inacceptabil și imoral să-i numim „eroi căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.

Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, se arată într-o reacție a PSRM.

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în RM.


Pub