Un deputat, vicepreședintele raionului Edineț și fostul primar de Sîngerei, figuranți în cadrul unor cauze contravenționale inițiate de ANI. Ce încălcări au admis

Un deputat din Parlamentul Republicii Moldova a ajuns să figureze într-o cauză contravențională inițiată de Autoritatea Națională de Integritate, pentru faptul că nu a prezentat informații în cadrul unui control inițiat în privința acestuia. Alte două cauze au fost inițiate în privința vicepreședintelui raionului Edineț și a unui fost primar al orașului Sîngerei, pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale.

Foto: bizlaw.md

Totodată, În perioada 19-23 octombrie, inspectorii de integritate au întocmit un proces verbal pentru nedepunerea/depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un procuror al Procuraturii Vulcănești.

De asemenea, au fost inițiate controale în privința unui viceprimar de Bălți și opt primari din raioanele Rîșcani, Cantemir, Fălești, Rezina, Edineț, Drochia, Nisporeni, Telenești. De asemenea, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 13750 lei.

Astfel, în perioada vizată au fost inițiate în total 14 controale:

AVERE – Primarul din Alexandrești, raionul Rîșcani, un consilier raional din Cantemir;

CONFLICT DE INTERESE –Directorul unui azil din Leova, consilier din municipiul Comrat, primarul din Bleșteni, raionul Edineț, primarul din Mateuți, raionul Rezina, primarul din Călugăr, raionul Fălești, primarul din Pervomaisc din raionul Drochia, primarul Ciorești din raionul Nisporeni, primarul din Bănești raionul Telenești, consilier al Consiliului local Bulboaca din Anenii Noi, directorul unui gimnaziu din raionul Telenești, directorul unei grădinițe din raionul Telenești;

INCOMPATIBILITĂȚI – un viceprimar al municipiului Bălți.

II. Au fost pornite în total 5 cauze contravenționale pentru:

ÎMPIEDICAREA ACTIVITĂȚII ANI – un deputat din Parlamentul Republicii Moldova;

NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – un vicepreședinte al raionului Edineț, un fost primar al orașului Sîngerei, un director de azil din Leova, un director de gimnaziu din raionul Drochia.

III. Au fost întocmite 3 procese verbale cu privire la contravenție:

NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – un procuror din Procuratura Vulcănești, un director de gimnaziu din raionul Glodeni;

ÎMPIEDICAREA ACTIVITĂȚII ANI – o persoană juridică.

IV. A fost emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către un primar din raionul Telenești.


Pub