„Vopsele fără plumb” – Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb. Câte decese a generat expunerea la acest toxic, la nivel mondial

În perioada 25-31 octombrie 2020, are loc a opta Săptămână Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, cu genericul „Vopsele fără plumb”. Punctul cheie al acestei săptămâni de acțiune reprezintă accelerarea progresului în direcția eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare. Săptămâna Internațională are drept scop sporirea gradului de conștientizare și promovare a acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste asupra sănătății umane și a mediului ca urmare a expunerii la plumb.

Foto: medium.com

Plumbul (Pb) este un metal toxic a cărui utilizare pe scară largă a provocat contaminări ecologice extinse și probleme semnificative de sănătate publică în multe părți ale lumii. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea la plumb a fost catalogată drept una din primele zece amenințări la nivel global.

Potrivit datelor obținute de Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății, în anul 2017, expunerea la plumb a generat 1,06 milioane de decese și 24,4 milioane de ani pierduți din cauza dizabilității și decesului, urmare efectelor pe termen lung asupra sănătății, cu cea mai mare povară în regiunile în curs de dezvoltare. Totodată, în baza unui raport lansat de UNICEF, aproximativ 1 din 3 copii, adică aproape 800 de milioane de copii la nivel mondial, înregistrează o concentrație a plumbului în sânge de minim 5 micrograme pe decilitru.

Expunerea la plumb – un toxic cu efect cumulativ și pluriorganic, poate avea o gamă largă de efecte asupra sănătății, afectând mai multe sisteme corporale, în special sistemele neurologice, hematologice, gastrointestinale, cardiovasculare și renale. În timp ce vopseaua rămâne intactă, conținutul de plumb nu reprezintă un pericol, dar pe măsură ce aceasta se descuamează de pe suprafața vopsită, are loc eliberarea particulelor de plumb sub formă de praf în mediul înconjurător.

Copiii mici sunt extrem de vulnerabili la efectele neurotoxice ale Pb, chiar și atunci când sunt expuși la cantități mici, acesta fiind capabil să cauzeze leziuni neurologice grave, uneori ireversibile, inclusiv reducerea capacității intelectuale, de concentrare și atenție, dezvoltarea unui comportament antisocial etc. A fost demonstrat că limitarea utilizării plumbului în conținutul benzinei, vopselelor, instalațiilor sanitare etc., a dus la reduceri substanțiale ale concentrațiilor medii de plumb din sânge la nivel populațional.

În pofida acestui fapt, acestea în continuare sunt surse semnificative de expunere în țările în curs de dezvoltare, printre care și Republica Moldova, unde până la etapa actuală nu este adoptat un cadru legislativ care ar reglementa conținutul de plumb în vopsele.


Pub