Cinci angajamente asumate public de Andrei Năstase, pe care promite că le va realiza în primul an de mandat de președinte

Președintele Platformei DA, candidat la alegerile prezidențiale, Andrei Năstase, și-a asumat cinci angajamente public, pe care promite să le realizeze dacă ajunge în funcția de șef de stat. Totodată, Nă-stase declară că actuala campanie electorlaă a fost compromisă, ca și altele anterioare, prin acțiuni de manipulare, în special prin sondaje menite să demotiveze „eșantionul rațional”.

Foto: UNIMEDIA

„După ce ne-au fost refuzate toate propunerile privind identificarea unui candidat unic, alături de care să reușim cu toții să-l batem din primul tur pe Igor Dodon, pe 1 martie, în acest an, în ziua în care, în baza deciziei forurilor statutare ale Platformei Demnitate și Adevăr, am fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, am promis oamenilor că voi merge de această dată până la capăt, deoarece Moldova nu mai trebuie supusă niciunui fel de experiment politic, iar numele meu va fi pe buletinul de vot. M-am ținut de cuvânt. Întotdeauna, de fiecare dată, fără nici un fel de excepție, eu mi-am respectat cuvântul dat.

Astăzi, vreau să comunic, în premieră pentru politica moldovenească, că am decis să-mi asum public, în fața tuturor cetățenilor, un alt model de a face politică, un model care are la bază o responsabilitate totală și infinit bun simț în fața celor cărora le cer încrederea și votul lor.

Fără să mă aștept ca un alt candidat să asume la același nivel responsabilitatea funcției de președinte al Republicii Moldova, din cauze care țin de caracterul, educația, reputația, onoarea și onestitatea lor politică, voi da citire celor cinci angajamente esențiale pe care le voi duce la îndeplinire în primul an de mandat:

1. Introducerea venitului minim garantat pentru fiecare cetățean prin modificarea Art.47 din Constituție. Nu vom mai avea pensii mai mici de 2500 de lei.

2. Înăsprirea pedepselor pentru corupție și furt din banul public cu închisoare de până la 25 de ani și eliminarea din sistem a procurorilor și judecătorilor corupți.

3. Realizarea unui PACT național pentru EDUCAȚIE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile. (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 5,7% din PIB!)

4. Realizarea unui PACT național pentru SĂNĂTATE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile! (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 4,4% din PIB)

5. Înființarea unei Comisii de Control, care va avea ca obiect de activitate monitorizarea, controlul și stabilirea prețurilor maximale la produsele și serviciile care fac parte din coșul lunar de consum al cetățeanului. Comisia va funcționa, în baza principiului cooperării loiale între instituții, în colaborare cu toate celelalte instituții ale statului cu atribuții pe acest subiect.

Aceste cinci angajamente, alături de multe altele din proiectul meu de țară le voi realiza în primul an de mandat. Ele vor fi complet implementate și vor fi funcționale. Nu va exista nici un fel de context, pretext, motiv sau scuză pentru mine în cazul în care aceste angajamente nu vor fi realizate. Acesta este nivelul la care doresc să ridic gradul de responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, țara în care niciun politician nu a răspuns pentru faptul că nu a dus la îndeplinire angajamentele electorale. Vă rog să aveți încredere în mine și în cuvântul meu că aceste lucruri se vor realiza în primul an de mandat. Este nevoie doar de voință politică, de onestitate și multă muncă, iar eu sunt pregătit pentru această foarte serioasă provocare”, a declarat Andrfei Năstase într-o conferință de presă, susținută astăzi.


Pub