Cea mai inspirată soluție pentru a curăța oceanele vine de la Microsoft

Curățarea oceanelor este o întreprindere uriașă, în special pentru o singură organizație nonprofit din Olanda, dar să ai Microsoft de partea ta este un bonus frumos.

Foto: playtech.ro

Boyan Slat a lansat organizația non-profit The Ocean Cleanup în 2013, cu scopul de a curăța Great Pacific Garbage Patch. De atunci, proiectul a adoptat și obiectivul de a preveni pătrunderea deșeurilor noi în ocean prin curățarea râurilor care transportă mulți poluanți.

În 2018, The Ocean Cleanup a participat la hackathonul anual al Microsoft, unde voluntarii lucrează împreună la fotografii lunare pentru a încerca să vină cu soluții inovatoare.

Modelele de învățare automată rezultate au ajutat The Ocean Cleanup să urmărească plasticul și alte deșeuri și au informat organizația cum și unde să-și desfășoare activitatea cu colectoarele sale de plastic autonome.

The Ocean Cleanup și interceptoarele de plastic

The Ocean Cleanup este o organizație non-profit care combate poluarea cu plastic pe două fronturi: plasticul deja în ocean și plasticul care se deplasează în ocean prin râuri, citează Playtech.

Plasticul din oceane are tendința de a forma sisteme mari precum Great Pacific Garbage Patch și de a se descompune în microplastice, care pot fi dăunătoare vieții marine și ulterior oamenilor.

Potrivit The Ocean Cleanup, urmărirea acestor deșeuri cu nave și plase ar fi costisitoare, consumatoare de timp și ar necesita cantități masive de combustibili fosili.

În schimb, proiectul funcționează cu ceea ce numește un sistem pasiv pentru curățare: o flotă de interceptori.

Vehiculul alimentat cu energie solară colectează autonom plasticul din râuri înainte ca acesta să poată ajunge în ocean, deplasându-se cu ajutorul curenților râului.

The Ocean Cleanup a desfășurat deja misiuni de curățare în Jakarta și malaezia și speră să utilizeze interceptori pe 1000 dintre cele mai poluate râuri din întreaga lume în termen de cinci ani. Vietnam și Republica Dominicană sunt următoarele situri.

Ce sunt interceptorii organizației?

Fiecare interceptor are o capacitate de 65 de metri cubi de deșeuri și cântărește aproape 50 de tone.

În ciuda dimensiunilor masive – organizația nonprofit spune că interceptorul este scalabil deoarece a fost conceput pentru producția în masă – interceptoarele pot funcționa în majoritatea râurilor poluante ale lumii și necesită doar un contact minim uman cu poluanți periculoși.

Interceptorul este un fel de catamaran, în care apa continuă să se miște cu ajutorul curenților în timp ce plasticul concentrat curge în interceptor.

Curentul mută resturile pe o bandă transportoare permeabilă, lăsând în urmă doar poluanții.

În funcție de vreme, curent și alți factori, un singur interceptor poate colecta peste 11.000 de kilograme de resturi într-o zi. Odată ce ajunge la capacitate maximă, interceptorul aduce deșeurile la țărm pentru a fi sortate la o unitate locală.

Aici intervine ajutorul Microsoft

În 2018, angajatul Microsoft Drew Wilkinson a contactat The Ocean Cleanup prin e-mail pentru a ajuta organizația nonprofit la hackathonul său anual.

„Microsoft dispune de resurse de calcul imense care v-ar putea ajuta cu adevărat să vă urmăriți și să vă monitorizați eforturile la o fracțiune din costuri folosind AI”, a scris Wilkinson în e-mailul său de informare.

Angajații Microsoft au construit un model de învățare automată pentru a urmări plasticul care curge prin râuri cu interceptori.

Înainte de ajutorul Microsoft, organizația nonprofit avea o singură persoană care eticheta și identifica singur imagini de resturi, un proces ineficient și plictisitor.

Organizația nonprofit a distribuit imagini voluntarilor Microsoft, care au folosit modelul de învățare automată pentru a identifica plasticul față de alte resturi, cum ar fi frunze sau ramuri.

În decursul unei singure veri, au reușit să eticheteze peste 30.000 de fotografii. Acum lucrează la un model similar și pentru fotografiile oceanului.

Navele din ocean au o metodă similară de curățare și aduc resturile la Controlul Misiunii din San Francisco pentru evaluare.

Acum, Ocean Cleanup lucrează la reciclarea plasticului colectat în produse noi pentru a menține organizația non-profit durabilă din punct de vedere financiar.


Pub