Scandalul diplomatic continuă: Ambasada României „nu este surprinsă” de reacția Ambasadei Federației Ruse în RM

Ambasada României în Republica Moldova susține că „nu este surprinsă” de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și a venit cu mai multe precizări.

Foto: jurnal.md

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații” se arată într-un comunicat emis de Ambasadă.

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În această dimineață, Ambasada Rusiei la Chișinău a acuzat reprezentanții Ambasadei române în Republica Moldova de „cinism”, ca urmare a declarațiilor făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”.

Socialiștii au condamnat declarația făcută de ambasadorul Daniel Ioniță și cer evaluarea acesteia de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova.


Pub