Erdogan le-a cerut turcilor să nu mai cumpere produsele franțuzești și îndeamnă liderii europeni să oprească agenda „anti-islamică” a lui Macron

Președintele Recep Tayyip Erdogan le cere turcilor să nu mai cumpere produse franțuzești și îi îndeamnă pe liderii europeni să oprească agenda „anti-islamică” a președintelui francez Emmanuel Macron. Tensiunile diplomatice dintre cele două țări au crescut, după ce Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a lui Macron, ca urmare a intensificării măsurilor de supraveghere a propagandei islamiste în Franța, după decapitarea profesorului Samuel Paty.

Foto: GETTY

Președintele Erdogan a declarat că Emmanuel Macron are o problemă cu musulmanii și că trebuie să-și verifice „sănătatea mintală”, declarații care au dus la rechemarea ambasadorului Franței de la Ankara.

„Așa cum ei spun Nu cumpărați produse turcești în Franța, le cer și eu tuturor cetățenilor mei să nu mai cumpere niciodată produse franțuzești”, a declarat Erdogan, potrivit Reuters.

Franța este pe locul 10 în rândul țărilor de unde Turcia importă produse și pe locul 7 în rândul țărilor de export pentru economia turcă, potrivit Institutului de Statistică din Turcia. Mașinile franceze sunt printre cele mai vândute autovehicule în Turcia.

Şeful statului francez a ordonat "acţiuni concrete" rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi "a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Profesorul de istorie și geografie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat în apropierea colegiului unde preda, într-un cartier liniştit din Conflans-Sainte-Honorine, la periferia de vest a Parisului. Atacatorul, Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă de 18 ani, a fost ulterior împuşcat de poliţie.


Pub