Trei știri bune din Moldova: Amfiteatru cu 680 de locuri la Călărași, compostere pentru frunze la Trușeni și Centru de inovații la Cahul

Amfiteatru cu 680 de locuri la Călărași

O scenă și un amfiteatru pentru 680 locuri au fost construite în orașul Călărași, în cadrul unui proiect de valorificare a potențialului turistic al regiunii centru a R. Moldova, raioanele Strășeni, Călărași, Nisporeni și Ungheni. În preajma celor două obiective a fost amenajat un WC public. Pentru realizarea acestor lucrări, din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocați circa 8,2 milioane lei. În scurt timp urmează verificarea volumelor de lucrări și organizarea recepției finale pentru acest obiectiv. În cadrul aceluiași proiect au fost realizate mai multe obiective din raionul Strășeni, Călărași și Nisporeni. Astfel, au fost amenajate două popasuri turistice cu infrastructură conexă de utilitate publică, localizate în sat. Țigănești, raionul Strășeni și sat. Iurceni, raionul Nisporeni. De asemenea, în orașul Călărași, a fost reamenajat Parcul „Aleea Clasicilor”, dar și desfășurate lucrări de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie a orașului Călărași. Suma totală a proiectului este 24,5 milioane lei.

Ce facem cu frunzele? Compostere din 3 celule la Trușeni

În curțile celor două gimnazii din Trușeni (fostul Liceul Teoretic Truseni și Gimnaziul 99 „Gh.V.Madan”) au fost  instalate compostere din 3 celule fabricate manual destinate pentru compostarea frunzelor. Astfel, frunzele din curtea școlii vor fi depozitate într-un un loc special amenajat pentru compostare, iar elevii vor vedea în practică de ce frunzele nu trebuie arse, dar pot fi transformate în îngrășământ benefic. Deci, orele de biologie vor deveni mai interesante datorită noului spațiu de studiu în aer liber. O parte a așa-zisului „compost leneș”, obținut în urma acțiunilor de colectare a deșeurilor vegetale, va servi ca îngrășământ de care vor putea beneficia familiile a căror copii învață în școlile respective. Cealaltă parte a compostului va servi drept primă sursă de îngrășământ pentru „Gradina școlară” – un spațiu de studiu și educație în aer liber, care e și componentă a proiectului sus-numit și își are perspectiva pentru primăvara anului 2021. Proiectul a fost realizat de Asociația Soluții pentru Dezvoltarea Sustenabilă. „Totodată, extindem campania #nu_da_foc_la_frunze #frunze_nu_gunoi în cadrul Go Eco Moldova și încurajăm fiecare instituție publică să adopte această buna practică de a face compost din frunze, de a valorifica potențialul resurselor naturale de îngrășăminte pentru sol și hrană pentru microorganisme ce sunt vitale pentru ecosistem”, au mai spus reprezentanții asociației.

Centrul EU4Innovation la Cahul

La Cahul urmează a fi creat un centru regional de excelență în IT – „Startup City Cahul”. Centrul va avea o suprafață de 1500 m2 și va dezvolta mai multe servicii locale cu aproximativ 137 de programe și activități în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. De asemenea „Startup City Cahul” va sprijini educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în comun  cu alte inițiative existente. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat. Urmare implementării proiectului, 1500 de elevi din Cahul și peste 50000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia disciplinele viitorului, alți 500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare, vor fi actualizate programele de studii pentru cel puțin 6 cursuri, iar cca 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe. Proiectul va fi implementat cu susținerea Ambasadei Regatului Suediei prin asistența financiară a Uniunii Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.