26 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 308 cazuri noi de infectare și 15 decese. Printre victime – un medic din Dondușeni

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

1432 teste efectuate, 308 cazuri confirmate. Un medic din Dondușeni, răpus de COVID-19

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 308 cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 1432 de teste, dintre care primar – 1268 şi repetat – 164. Din numărul total de cazuri, 18 sunt lucrători medicali: medici-9, asistenți medicali-9. Totodată, ministerul a anunțat despre decesul medicului traumatolog Vasile Hîrbu, de 70 ani, care activa în cadrul Spitalului Raional Donduşeni. „Regretăm nespus pierderea unui specialist care s-a dedicat profesiei cu responsabilitate şi dăruire faţă de pacienţi. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, apropiaţilor şi întregului colectivul al IMSP SR Donduşeni. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată în mesajul de condoleanțe al ministerului. Până la ziua de azi, 48 lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

În Chișinău se menține gradul de alertă „Cod Roşu” privind riscul transmiterii COVID-19

  • Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, a informat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale că situația privind infecția cu COVID-19 pe teritoriul municipiului rămâne în continuare alarmantă, fiind menținut gradul de alertă în sănătate COD Roșu. În spitalesunt internați 743 de pacienți infectați cu COVID-19, iar 19 562 de pacienți se tratează la domiciliu.  Totodată, minicipalitatea a informat că toate instituțiile medicale din capitală implicate în tratarea persoanelor testate pozitiv cu noul tip de coronavirus, sunt asigurate cu preparate antivirale și mijloace de protecție necesare eficiente. Autoritățile publice locale monitorizează constant situația epidemiologică în scopul suplimentării locurilor pentru bolnavii de COVID-19.

România a eliminat R.Moldova din lista țărilor pentru care se impune carantină la intrare

  • Comitetul Național pentru Situații de UrgențădinRomânia a actualizat luni lista ţărilor cu risc epidemiologic, pe aceasta regăsindu-se Belgia, Olanda, Spania, Franța sau Marea Britanie și fiind eliminate Statele Unite și Republica Moldova, anunță hotnews.ro. Deci, începând de astăzi, Republica Moldova nu face parte din lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei obligatorii.

Expoziție fotografică „Eroii zilelor noastre. Îi ajutăm ca să ne poată ajuta”

  • 150 de fotografii cu lucrătorii medicali care tratează pacienții infectați cu COVID-19, semnate de fotograful Mihai Vengher, au fost expuse publicului în centrul capitalei. Expoziția „Eroii zilelor noastre. Îi ajutăm ca să ne poată ajuta”, inaugurată în scuarul Catedralei Mitropilitane, este un omagiu adus medicilor, dar şi o modalitate de a sensibiliza oamenii în legătură cu pericolul de infectare. Primele fotografii Mihai Vengher le-a realizat în timp ce se trata de COVID-19 la Spitalul „Gheorghe Paladi” din Chișinău. Ulterior, maestrul a surprins în acțiune și lucrătorii medicali din Spitalul de boli contagioase pentru copii, „Sfântul Arhanghel Mihail”, Centrul COVID-19 de la „MOLDEXPO”, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul de Medicină Urgentă. Fotografiile vor fi expuse timp de o lună pe panourile pentru ziare din Parcul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, adiacente străzii Alexandr Pușkin. Imaginile îndeamnă oamenii să fie responsabili și să conștientizeze riscurile virusului COVID-19.

Șefa Centrului de Sănătate Soroca Nouă, răpusă COVID-19

  • Ina Popescu, șefa Centrului de Sănătate din Soroca Nouă a decedat din cauza complicațiilor provocate de noul Coronavirus. Ea avea 45 de ani. Sistemul medical a pierdut nu doar un specialist valoros, dar şi un om cu calităţi umane deosebite. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată în mesajul de condoleanțe al Ministerului Sănătății. Până la ziua de azi, 47 lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.