Routex a ajuns în Moldova. Care sunt avantajele cardului și ce poți face cu el? Explicăm

Cardul Routex, cu care poți achiziționa fără numerar carburanți, lubrifianți sau alte produse și servicii rutiere oriunde ai călători în Europa, este acceptat și în Republica Moldova. Deținătorii cardului, indiferent de țara în care a fost eliberat, pot face uz de el exclusiv la toate stațiile din rețeaua Petrom Moldova, la nivel național, cât și în călătoriile internaționale. Mai mult, deținătoare a cardului Routex pot deveni inclusiv companiile din țară. 

Ce este Cardul Routex?

În esență, Routex este un card de combustibil, dar și de servicii, și produse aferente. Acesta este un instrument de plată universal valabil în peste 20 de mii locații din peste 30 de țări europene. 

Cardul Routex este acceptat în rețelele internaționale OMV, Aral, BP, Circle K și Eni de pe continentul european. Două mii dintre aceste locații sunt stații OMV (inclusiv peste 80 stații Petrom Moldova și peste 400 de stații Petrom România). Pentru a depista dacă stația PECO acceptă sau nu cardul, caută logo-ul Routex afișat pe panoul de prețuri.

Ce poți achita cu Cardul Routex?

Dacă deții un card Routex, poți achita alimentarea cu carburant, dar și aproape orice altă piesă consumabilă, de care ar putea fi nevoie în timpul unei deplasări, sau costuri aferente unei călătorii — lichid AdBlue, becuri noi, spălătorie, viniete, taxe de autostrăzi, taxe de parcări ale camioanelor, eventuale amenzi, ba chiar și o cafea sau un sandwich. Se pot comanda chiar și device-urile de bord pentru plata automată a taxelor de autostrăzi. 

Cine are nevoie de Cardul Routex?

Cardul Routex e nou pentru Moldova, dar nu și pentru majoritatea țărilor europene, unde acesta funcționează deja ca un sistem bine pus la punct, menit să ajute la eficientizarea costurilor de transport. 

Cardul este popular în rândul:

  • transportorilor – companii cu flote de camioane sau autobuze de toate dimensiunile;
  • echipelor de producție media;
  • companiilor cu agenți de vânzări care călătoresc mult, 
  • companiilor ai căror angajați se deplasează adeseori în interes de serviciu. 

Transportatorii internaționali din alte țări folosesc în mod deosebit acest card și întreg sistemul aferent ca instrument de bază. În același timp, orice companie care folosește deja un card obișnuit de combustibil Petrom Moldova și pe care îl folosește rar, ar putea solicita Contract și carduri Petrom Routex. Astfel, ar beneficia de toate avantajele pe care le avea cu cardul anterior, plus avantajele suplimentare în deplasări peste hotare.

Care sunt avantajele Cardului Routex?

  1. În primul rând, fiecare angajat care călătorește la nivel internațional are un instrument universal de plată. Asta elimină nevoia de a purta numerar la el, iar compania poate gestiona de la distanță toate necesitățile acestui angajat, inclusiv suplinind contul la nevoie. 
  2. Cardul Routex permite încadrarea tuturor cheltuielilor de călătorie la costuri directe, cu livrarea unei facturi de către o companie locală din Moldova – Petrom Moldova. Mai mult, cardul oferă opțiunea de rambursare a TVA. Printre țările incluse în această opțiune sunt Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Olanda, Luxemburg, etc. Rusia nu este o excepție, doar presupune niște proceduri suplimentare și costuri aferente mai mari, care fac efortul logic doar dacă se circulă frecvent în acea direcție și în volume mari.
  3. Cardul Routex eficientizează structura costurilor și profiturilor și oferă opțiuni de restituire rapidă (cu un anumit comision suplimentar) sau restituire în termen standard (și un comision mai mic). 
  4. Cu ajutorul cardului te poți asigura că angajații tăi sunt în siguranță, că au limitele necesare pe cardurile lor, iar în cazul unor situații excepționale, aceste limite pot fi suplinite și gestionate inclusiv de la distanță. Un card Routex poate fi folosit și pentru plata unei amenzi directe, sau, în cazul unei defecțiuni sau a unui accident – pentru plata serviciilor de evacuare, transportare, etc. 
  5. Sistemul Routex are un call-center internațional 24/7 pentru situații excepționale și poate asigura asistență oricând e nevoie.

De exemplu…

Pentru o companie din Moldova, cu 50 de camioane, cu alimentări frecvente în mai multe țări, rambursarea TVA din costul acelui combustibil se poate dovedi extrem de anevoioasă și extinsă în timp. O companie cu sediul în UE poate deduce imediat această taxă. Cardul Routex simplifică procesul și face ca rambursarea TVA-ului să fie efectuată cu ajutorul unor companii internaționale specializate și profesioniste. Așadar, odată cu factura Petrom Moldova, compania va primi o factură de la OMV International Services, care va conține toate cheltuielile făcute prin cardul Routex. Prin intermediul acesteia, compania va putea solicita rambursarea TVA prin sistemul Routex din 13 țări europene. 

Suplimentar acestor avantaje, merită menționat că sistemul actual online al cardurilor Petrom Moldova, permite deja și gestionarea cardurilor Routex emise de Petrom Moldova. Astfel, poți monitoriza la nivel central sau per șofer limitele pe card, tranzacțiile efectuate și locațiile acestor tranzacții.

Cum se suplinește un Card Routex emis în Moldova?

Cardul Routex emis de Petrom Moldova se suplinește printr-un virament bancar de la compania deținătoare către Petrom Moldova. În comparație cu cele emise în străinătate, suplinirea cardurilor locale asigură și comisioane bancare minime și viteză net mai mare de transferare a banilor (doar câteva ore). 

Clienții care au aprobată o limită de credit în contract, o pot folosi instantaneu. În cazuri excepționale, Petrom Moldova își poate asista clienții cu un credit imediat temporar în baza ordinului de plată executat și ștampilat de banca clientului. Cu alte cuvinte, nu vei rămâne niciodată fără asistență, chiar și în cele mai complexe și dificile situații.

Cum poți solicita un card Routex de la Petrom Moldova? 

Cardul poate fi solicitat atât de companiile care au deja un card de combustibil Petrom, cât și de cele care nu s-au numărat printre clienții Petrom. Procedura este relativ simplă, fiind vorba de semnarea unui contract trilateral între companie, Petrom Moldova și OMV International Services. Proceduri suplimentare pot fi necesare doar pentru companiile cu limite de credit, care vor fi garantate într-un mod diferit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.