18:00:59 24.04.2024
Stiri

Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe

Actualitate 26.10.2020 07:47 Vizualizări1431 Autor: Ziarul National
Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe


Indiferent dacă sunteți șofer al unei mașini sport, al unui sedan, al unui camion sau al unui TIR, airbag-urile sunt o parte esențială a siguranței dvs. Airbag-ul reprezintă una dintre caracteristicile vitale de siguranță care a salvat multe vieți.

Airbag-urile auto fac parte din sistemul suplimentar de siguranță al vehiculului (SRS). Au existat încă din anii 1970 și sunt acum echipamente standard pentru fiecare vehicul. Având în vedere că airbag-urile erau noi tehnologii atunci, un număr de producători auto estimau la acea vreme și durata lor de viață. Manualul pentru vehiculele Honda și Acura de la începutul anilor 1990, de exemplu, a recomandat o inspecție a airbag-urilor la fiecare 10 ani.

Ca și în cazul multor alte componente ale vehiculului, este important să ne gândim dacă airbag-urile necesită întreținere sau poate înlocuire. Totuși, nu toți producătorii de autoturisme nu au date reale cu privire la expirarea lor, scrie promotor.ro.

Mercedes-Benz a instalat etichete de înlocuire airbag pe toate vehiculele vândute în SUA până în 2002. Etichetele cereau airbag-uri noi la fiecare 15 ani. După 2002, cercetările Mercedes au concluzionat că airbag-urile pe care le-a produs după 1 ianuarie 1992 vor rezista pe toată durata de viață a vehiculului.

Pe mașinile moderne însă airbag-urile nu au dată de expirare, ele fiind proiectate să reziste pe toată durata de viață a mașinii.

Data de expirate poate fi determinată de materialele folosite

În timp ce unii producători auto au stabilit limite de timp pentru a înlocui un airbag, componentele sunt extrem de durabile. Diferența esențială este dată de tipul de sigiliu utilizat pentru adăpostirea dispozitivului de declanșare, capsa pirotehnică.

Cea mai bună pentru protecția împotriva umezelii este etanșare tip sticla-metal, dar mai există și al tip plastic-metal. Etanșare tip plastic-metal este mai probabil să acumuleze umezeală de-a lungul anilor.

Funcția de autodiagnosticare

Sarcina determinării dacă un airbag auto funcționează corect nu revine proprietarului vehiculului. Aproape fiecare vehicul echipat cu airbag are o funcție de diagnosticare și un indicator SRS care semnalizează atunci când există o problemă.

La pornire, mașina declanșează martorul luminos din bord SRS, el se aprinde o perioadă scurtă și apoi se stinge pe măsură ce autodiagnosticarea este finalizată de computer. Dacă lumina nu se aprinde niciodată (la pornire), sau se aprinde și rămâne aprinsă, atunci poate indica o problemă.

Câteva sfaturi utile pentru a menține siguranța airbag-ului auto activată

-Asigurați-vă că martorul SRS funcționează;

-Dacă aveți o mașină veche echipată cu airbag din anii 1980 sau 1990, este mai bine să-l înlocuiți;

-Confirmați că sistemul SRS este complet funcțional înainte de a cumpăra un vehicul folosit.

Sursă: edmunds.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md