09:01:37 25.04.2024
Stiri

DOC // Povestea lui Rizea, penalul din România care se ascunde la Chișinău: A primit cetățenia R. Moldova în timp RECORD

Actualitate 26.10.2020 10:19 Vizualizări3601 Autor: Ziarul National
DOC // Povestea lui Rizea, penalul din România care se ascunde la Chișinău: A primit cetățenia R. Moldova în timp RECORD


Cristian Rizea, fostul deputat PSD România, condamnat la aproape cinci ani de închisoare pentru corupție și spălare de bani, și-a amintit brusc, înainte cu mai puțin de-o lună până la pronunțarea sentinței, că are descendenți din R. Moldova și a solicitat, la Ambasada Republicii Moldova din România, dobândirea cetățeniei moldovenești prin recunoaștere, cerere satisfăcută într-un termen record - într-o lună și jumătate.

Acum, Rizea se ascunde deja de aproape trei ani de justiția din România la Chișinău.

Deputatul Dumitru Alaiba a primit răspuns la demersul adresat Agenției Servicii Publice (ASP) pentru a afla în ce circumstanțe Rizea a făcut rost atât de rapid de cetățenia R. Moldova.

„Din informația prezentată, reiese că, pe 14.11.2017, Cristian Rizea a depus o cerere la Ambasada Republicii Moldova din România pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, invocând că este urmașul unei persoane născute în Republica Moldova. La 07.12.2017, fostul deputat este condamnat de prima instanță la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor participanților la procesul penal. La data de 28.12.2017, la doar o lună jumate de la depunerea cererii pentru dobândirea cetățeniei, și la doar trei săptămâni după condamnarea acestuia în prima instanță cu executare, Rizea Cristian a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova prin avizul Agenției Servicii Publice, iar la 08.05.2018 acesta a ridicat deja pașaportul moldovenesc”, prezintă Alaiba răspunsul primit de la autoritățile moldovenești.

CITIȚI și Dodon NU s-a ținut de cuvânt, iar Cristian Rizea, condamnat la 4,8 ani de ÎNCHISOARE în România, continuă să se afle în R. Moldova. Acesta și-a parcat în mijlocul drumului bolidul de lux, iar după ce a fost AMENDAT s-a întors în restaurant

Potrivit Agenției Servicii Publice, „la data eliberării pașaportului (08.05.2018) pe numele persoanei nominalizate, potrivit datelor serviciului de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, acesta nu avea restricții pentru eliberarea actului de identitate solicitat”.

„Prin simplul fapt că Cristian Rizea se afla sub urmărirea penală, acesta deja nu era eligibil pentru a redobândi cetățenia Republicii Moldova, nemaivorbind despre faptul că la acea etapă acesta nu doar se afla sub urmărirea penală, dar era deja condamnat cu executare de prima instanță. Rizea a dobândit cetățenia ilegal și ASP trebuie să anuleze actul prin care acesta a dobândit pașaportul moldovenesc. Apare o bănuială rezonabilă că factorii de decizie din instituțiile statului, în special din Agenția Servicii Publice și Ministerul Afacerilor Interne, ar fi acționat concertat cu rea-credință, având la mijloc indicații politice și/sau interese financiare personale, astfel încălcând prevederile legale, au oferit cetățenia Republicii Moldova unei persoane condamnate penal în țara de origine pentru acte de corupție, astfel prejudiciind grav imaginea Republicii Moldova la nivel internațional”, crede deputatul Alaiba.

Amintim că, în decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. După sentinţa definitivă, Rizea a dispărut, fiind dat în urmărire generală, până a fost descoperit de Gândul la Chişinău.

Gândul a scris că Rizea ar fi în prezent protejatul lui Igor Dodon. Ultimul a declarat că nu dânsul i-a acordat cetățenia R. Moldova fostului deputat PSD și a promis că-i va retrage cetățenia lui Rizea, lucru care nu s-a întâmplat.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md