15:35:35 24.04.2024
Stiri

ANUNȚUL Svetlanei Tihanovskaia, după ce i-a dat un ULTIMATUM preşedintelui aflat la putere din 1994, cerându-i să demisioneze până duminică noaptea: Proteste sângeroase din nou în Belarus

Actualitate 26.10.2020 10:40 Vizualizări1370 Autor: Ziarul National
ANUNȚUL Svetlanei Tihanovskaia, după ce i-a dat un ULTIMATUM preşedintelui aflat la putere din 1994, cerându-i să demisioneze până duminică noaptea: Proteste sângeroase din nou în Belarus


Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat că luni va fi declanşată „o grevă la nivel naţional”, în încercarea de a determina demisia preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care continuă să folosească forța asupra protestatarilor ce îi contestă mandatul, scrie Reuters.

Anterior, Tihanovskaia îi dăduse un ultimatum preşedintelui aflat la putere din 1994, cerându-i să demisioneze până duminică noaptea. În caz contrar, a avertizat lidera opoziției, va declanşa o grevă la nivel naţional.

„Regimul a demonstrat încă o dată belaruşilor că singurul lucru de care este capabil este folosirea forţei. Acesta este motivul pentru care mâine, 26 octombrie, va începe greva naţională”, a afirmat Tihanovskaia într-un comunicat.

Duminică, poliţia din Belarus a continuat acțiunile violente asupra populației, făcând uz de grenade paralizante împotriva protestatarilor care au demonstrat din nou în faţa Palatului Independenţei din capitala Minsk, cerând demisia preşedintelui Lukaşenko.

Mulțimi de oameni au împânzit din nou capitala Belarusului, scandând „grevă”, fluturând steaguri roș-albe și bătând în tobe, în al 11-lea weekend consecutiv de proteste masive de la alegerile prezidențiale controversate care au aruncat țara sub turbulențe.

Amintim, Aleksandr Lukașenko a condus Belarusul timp de mai bine de un sfert de secol și a arătat că nu intenționează să facă un pas în spate, fiind încurajat de împrumuturi și de o ofertă de sprijin militar din partea aliatului tradițional, Rusia.

Principalii opozanți ai președintelui belarus fie au fost trimiși la închisoare, fie au fugit din țară după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii lui Aleksandr Lukașenko susțin că ar fi fost fraudate astfel încât să îi asigure liderului autoritar de la Minsk un al șaselea mandat în funcție.

Deși au acuzat evenimentele din Belarus, liderii Uniunii Europene au căzut de acord să impună sancțiuni doar anumitor oficiali, însă Aleksandr Lukașenko a scăpat.

Sancţiunile au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi, acuzaţi de fraudă și de încălcarea drepturilor omului în marja alegerilor prezidențiale, scrtie b1tv.ro.

Svetlana Tikhanovskaya, candidatul opoziției din Belarus care l-a înfruntat pe Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august, a părut oarecum dezamăgită după ce liderii Uniunii Europene au căzut de acord să aplice sancțiuni mai multor oficiali bieloruși, dar nu și lui Lukașenko însuși. În schimb, ea a lăudat atitudinea Marii Britanii, care nu s-a ferit să-l sancționeze inclusiv pe liderul autoritar de la Minsk.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că se amestecă în afacerile interne ale Belarusului și că încearcă să instige la o revoltă violentă împotriva sa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md