‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: E bătaie de joc! Noi stăm cu cartofii pe deal, iar importurile nu...

Fermieri: E bătaie de joc! Noi stăm cu cartofii pe deal, iar importurile nu se mai opresc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Într-un an de-a dreptul problematic din mai multe aspecte, producătorii autohtoni de cartofi susțin că nu-și pot realiza recolta obținută.

Aceștia au contactat redacția Agrobiznes, spunându-ne că din cauza importurilor masive de cartofi din Ucraina, nu mai au loc pe piața locală, astfel, sunt nevoiți să abandoneze roada în câmp.

„Este un an în care și așa mulți vor falimenta, iar acum statul ne taie ultima speranță, permițând importul de cartofi din Ucraina. La noi, în raionul Briceni, avem sute de hectare, în care au fost investiți bani, resurse, timp, acum mulți au lăsat cartofii pe deal. Noi avem cartofi, de ce acesta se importă? Nu suntem absolut protejați, în schimb, sunt protejați cei care importă”, ne-a spus Stanislav Baeșu, fermier.

Potrivit mai multor fermieri, în piețele din Chișinău producătorii autohotoni de cartofi nu mai au loc, deoarece locurile deja sunt „rezervate” de importatori.

„La piață dacă găsești 20-30% din cartofii autohtoni, atunci e bine. Nimeni nu controlează importurile, adică le controlează, în favoarea celor care au și suport, iar apoi oamenii se-ntreabă de ce nu avem producere autohtonă și ce se întâmplă cu ramura legumicultura”, ne-au spus fermierii.

Producătorii de cartofi susțin că vor organiza și ei, la rândul lor, proteste pentru a stopa importurile.

„Vom ieși în stradă, vom protesta, iar dacă nu vom fi auziți, vom aduce zeci de tone de cartofi și le vom pune în fața instituțiilor de stat, poate așa vor vedea că avem cartofi suficienți și aceștia nu trebuie importați. Nu ne-am întors banii investiți, importatorii scad special prețurile pentru a „omorî” producătorii autohtoni, după care vor face ce vor pe piață. Dacă asta se urmărește la nivel de autorități, atunci, noi, producătorii cu certitudine, nu avem șansa să dezvoltăm sectorul legumiculturii la noi în țară”.

Revenim în curând cu răspunsul autorităților la acest subiect.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›