/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Construiesc prin calculator. Un moldovean a inventat o metodă automatizată de construcție a blocurilor etajate

missing
25 octombrie 2020, ora 20:15

Experiența de peste 20 de ani în domeniul construcțiilor i-a făcut numele cunoscut  peste mări și țări. Este povestea domnului Nicolae Popescu, autorul unei inovații în domeniul construcțiilor multietajate. Bărbatul este unicul din lume căruia i-a reușit să inventeze un sistem automatizat, cu implicarea minimă a resurselor umane, în procesul de edificare a blocurilor locative. Metoda revoluționară, inventată de specialistul în domeniu, este capabilă să ridice câte un etaj pe zi, este mult mai rezistentă seismelor, iar pe lângă toate astea, permite dirijarea si monitorizarea procesului de lucru prin calculator. Tehnologiile de ultimă generație, exclud greșelile umane și riscurile de accidentare.

Pasiunea pentru inovații o are din anii studenției, când a început să pună pe roate ideea unei metode revoluționare de construcție a clădirilor multietajate. Au urmat mai apoi ani de eșecuri, încercări și experimente.

NICOLAE POPESCU, SPECIALIST ÎN CONSTRUCȚII: După situațiile din țara noastră și fosta țară sovietică nu a fost posibilitatea de a o implementa și din țară noi n-am scos-o. Am rămas cu dânsa să lucrăm în țară, s-o performăm, s-o dotăm cu toate dispozitivele de automatizare până la urmă”.

Astăzi, însă, se poate mândri cu un proiect bine închegat și cu o machetă ce minimalizează dimensiunile edificiilor ce urmează să prindă viață în realitate. Mai mult, noua tehnologie a fost recunoscută și patentată peste mări și țări, de state precum China, Rusia, cât și de Emiratele Arabe Unite.

NICOLAE POPESCU, SPECIALIST ÎN CONSTRUCȚII: Fiecare dispozitiv, fiecare detaliu, idee ce prezintă o invenție nouă, ele sunt patentate, sunt verificate și expertiza au trecut. În situația dată avem peste 15 patente care noi avem nevoie să le implementăm în viață”.

Diferența dintre construcțiile tradiționale și noua metodă înaintată de specialist este una revoluționară, ne spune domnul Nicolae. Pe lângă faptul că această tehnologie este una ecologică, cu risc minim de eșecuri, aceasta mai este și foarte sigură din perspectiva antiseismică.

NICOLAE POPESCU, SPECIALIST ÎN CONSTRUCȚII:În primul rând, aici se reduce cantitatea de muncitori, asta în primul rând, în al doilea rând, calitatea e mult mai mare. Noi avem viteza construcției, masivitatea construcției, mult mai mare. Sistema noastră, dacă noi am montat-o pe plita de fundație, noi ridicăm mii de etaje”.

Pentru a asigura calitatea proiectului, domnul Nicolae a întrunit o echipă întreagă de specialiști precum ingineri în construcții, arhitecți experimentați, geodeziști și mecanici. Mai mult, bărbatul colaborează și cu o uzină din capitală, acolo unde toate detaliile și ideile proiectului sunt puse pe roate.

VASILII EANEOGLO, DIRECTOR UZINĂ: El m-a molipsit cu această idee și sunt bolnav de ea de zeci de ani. Ideea propriu-zisă e bună, fiindcă este o construcție care singură pe sine se deservește și construiește”.

La moment, pentru ca inovația să poată să fie pusă în practică de Republica Moldova și alte țări ale lumii, Nicolae Popescu are nevoie de ajutor atît din partea statului cît și din partea fondurilor și mecanismelor de finanțare internațională. Acest lucru ar contribui la transpunerea în viață a proiectului pilot și ar aduce Moldovei faimă la nivel mondial.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram