Două persoane au decedat după ce au mâncat ciuperci. Cum poți acorda primul ajutor în caz de intoxicaţie, până la sosirea ambulanței

Doi oameni au murit, iar 64 au ajuns la spital intoxicați după ce au consumat ciuperci anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Foto: secretdesibiu.ro

Dacă în perioada 01.01.2020 – 22.10.2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 64 cazuri de intoxicații cu ciuperci, inclusiv 11 copi și 2 decese a persoanelor adulte, atunci de la debutul ploilor din 01 octombrie au avut de suferit în rezultatul consumului de ciuperci 44 persoane, inclusiv 10 copii până la 18 ani.

Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în raioanele Orhei, Rezina, Edineț, Călărași, Criuleni, Florești.

Ce este intoxicația cu ciuperci și care sunt simptomele acesteia

Intoxicaţiile cu ciuperci sunt intoxicaţii accidentale provocate de consumul ciupercilor otrăvitoare, ori condiţionat comestibile care nu au fost selectate corect sau nu au fost supuse prelucrării culinare corespunzătoare.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi cât şi la copii şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului.

Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:

  • Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).

În vederea evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, Agenția Națională pentru Sănătate Publică face următoarele recomandări pentru populație:

  • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
  • ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice;
  • ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese și consumate deoarece in ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
  • se va evita procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea drumului, traseului;
  • bucatele cu ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore;
  • pentru persoanele începătoare, care doresc să culeagă ciuperci să utilizeze o carte de specialitate pentru recunoașterea ciupercilor comestibile și necomestibile și pentru a exclude orice nesiguranță pe care o aveți atunci când le culegeți;
  • ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
  • ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor.

ANSP atenționează că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori şi acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave).


Pub