Covid-19 va deveni probabil endemic. Ce înseamnă asta

Nu putem spune cu certitudine care este viitorul Covid-19. Dar pe baza experienței noastre cu alte infecții, există puține motive să credem că coronavirusul SARS-CoV-2 va dispărea în curând, chiar și atunci când vaccinurile vor fi disponibile. Un scenariu mai realist este acela că va fi adăugat la familia (numeroasă și în creștere) de boli infecțioase care sunt cunoscute ca „endemice” în populație.

Foto: UNIMEDIA

Odată cu răspândirea mondială a bolii din nou în creștere, pare puțin probabil ca măsurile disponibile în prezent să facă mai mult decât să controleze această răspândire – cu excepția țărilor care se pot izola în mod eficient de lumea exterioară. Faptul că marea majoritate a oamenilor sunt încă susceptibili într-o anumită măsură, înseamnă că există suficient combustibil pentru ca focul să poată continua să ardă destul de mult timp.

Acesta va fi cazul o lungă perioadă de timp, chiar dacă anumite zone ating ceea ce este cunoscut sub numele de imunitatea de turmă, deși s-ar părea că nu este foarte eficientă. Când un număr suficient de oameni devin imuni la o boală, fie prin vaccinare sau infecție naturală, răspândirea acesteia începe să încetinească și numărul cazurilor scade treptat. Dar asta nu înseamnă că va dispărea instantaneu sau complet, scrie Playtech.

Va dispărea Covid-19 dacă găsim un vaccin?

În afara oricăror zone cu imunitate a populației, este posibil să existe o mulțime de zone care încă au destui indivizi susceptibili pentru a continua transmiterea. Nicio măsură de izolare nu este atât de puternică încât va opri complet interacțiunea umană între regiuni, în interiorul și între țări sau la nivel global.

De asemenea, este posibil ca răspândirea unei infecții să se stabilizeze, în cele din urmă, la un nivel constant, astfel încât să devină prezentă în comunități în orice moment, posibil la o rată relativ scăzută, uneori previzibilă. La asta ne referim când spunem că o boală este endemică.

Așadar, unele infecții sunt prezente și se răspândesc activ aproape peste tot (cum ar fi multe infecții cu transmitere sexuală și infecții din copilărie). Dar majoritatea infecțiilor sunt endemice în anumite părți ale lumii. Acest lucru poate apărea atunci când un control eficient a eliminat infecția în altă parte sau pentru că condițiile necesare unei transmisii eficiente pot fi găsite numai în locații specifice. Acesta este cazul pentru malarie și multe alte infecții transmise de țânțari.

Teoretic vorbind, o infecție devine endemică dacă în medie fiecare individ infectat o transmite altei persoane. Cu alte cuvinte, când numărul de reproducere (R) = 1. În comparație, în timpul unei epidemii când răspândirea bolii crește, R este mai mare de 1 și când răspândirea scade prin măsuri de control sau imunitatea populației, R este mai puțin de 1.

În practică, există o serie de modele care pot fi observate în bolile endemice. Unele pot exista la niveluri scăzute pe tot parcursul anului, în timp ce altele pot prezenta perioade de transmisie mai mară, intercalate cu perioade de transmisie redusă. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă factorii sezonieri influențează cât de mult iau contact oamenii între ei, cât de sensibili sunt la boală sau la alte organisme care o răspândesc, cum ar fi insectele.

De câte tipuri este imunitatea și cum se poate obține

Atâta timp cât există o cantitate suficientă de persoane încă susceptibile la Covid-19, pentru ca fiecare persoană infectată să o transmită, aceasta va continua să se răspândească. Această aprovizionare poate fi alimentată în diferite moduri, în funcție de caracteristicile bolii.

În bolile care dau imunitate permanentă după infecție, fiecare copil nou născut este susceptibil după ce imunitatea obținută de la mamă dispare. Acesta este motivul pentru care infecțiile copilariei, cum ar fi rujeola, sunt endemice în multe părți ale lumii, unde rata natalității este suficient de mare.

Pe de altă parte, în bolile care dau imunitate temporară doar prin infecții naturale, oamenii își pierd acea protecție imunitară pentru a deveni din nou susceptibili. Un virus sau o bacterie poate, de asemenea, sustrage memoria imună prin mutație, astfel încât persoanele cu imunitate la o tulpină mai veche să devină susceptibile la noua versiune a bolii. Gripa este un exemplu.

Nu știm încă cât va dura imunitatea la infecția cu Covid-19 sau cât de bune vor fi vaccinurile în protejarea oamenilor. Dar alte coronavirusuri care sunt endemice în rândul populației umane, cum ar fi cele care provoacă răceli, conferă doar imunitate temporară, de aproximativ un an.

Un alt punct important este că persoanele cu imunitate, fie de la infecție sau vaccinare, sunt rareori distribuite uniform în întreaga comunitate sau țară, darămite în lume. Cu siguranță, în cazul Covid-19, există zone în care infecția s-a răspândit mai intens și zone care au fost relativ scutite. Fără distribuție uniformă, nu există imunitate a populației, chiar dacă au fost vaccinați suficienți oameni pentru a atinge pragul necesar prevăzut.

Covid-19 va deveni ca gripa sau ca o viroză sezonieră

În aceste cazuri, R mediu poate fi suficient de scăzut încât infecția să fie sub control, dar în zonele neprotejate va fi cu mult peste 1. Acest lucru duce la focare localizate și permite bolii să rămână endemică. Covid-19 continuă astfel să se răspândească dintr-un loc în altul, însămânțat de câteva locații în care densitatea populației și interacțiunea sunt suficient de mari și protecția suficient de scăzută, pentru a susține transmisia.

Modul în care ne ocupăm de Covid-19, odată ce devine endemic, va depinde de cât de bune sunt vaccinurile și tratamentele noastre. Dacă pot proteja oamenii de cele mai grave rezultate, infecția va deveni gestionabilă. Covid-19 va deveni atunci ca și alte câteva boli cu care am învățat să trăim și pe care mulți oameni le vor experimenta în timpul vieții lor.

În funcție dacă imunitatea – fie de infecție naturală, fie de vaccinare – este permanentă sau temporară, este posibil să avem nevoie de actualizări anuale ale vaccinurilor pentru a ne proteja (cum ar fi gripa). Sau poate fi controlat prin vaccinare la o vârstă optimă (ca multe infecții din copilărie).

Dacă vaccinurile nu numai că previn bolile clinice, ci și reduc puternic transmiterea și conferă imunitate de lungă durată, ne putem gândi la alte scenarii, cum ar fi eradicarea potențială a bolii. Dar, în mod realist, acest lucru este puțin probabil. Eradicarea este notoriu dificilă, chiar și pentru bolile pentru care avem vaccinuri aproape perfecte și imunitate permanentă. Boala endemică este, prin urmare, cel mai probabil rezultat.


Pub