(foto) „LIVE din Casa Mare” ajunge în sudul Moldovei. Cine sunt oamenii care și-au realizat visurile cu ajutor european

Stinga – Irina Selezniova, Director executiv Centrul Pro Europa Comrat , dreapta – Natalia Uzun, moderatoare

Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” continuă, iar de data aceasta ne deplasăm virtual împreună la Copceac, în UTA Găgăuzia, unde s-a discutat atât despre instrumentele de finanțare în cadrul implementării abordării LEADER de la noi din țară, despre modul în care Grupurile de Acțiune Locală (GAL) oferă susținere zonelor rurale pentru realizarea proiectelor care vizează dezvoltarea locală, dar și despre istoriile beneficiarilor care au putut să-și realizeze proiectele de dezvoltare locală.

Deși evenimentul este organizat online, așa cum au loc aproape toate evenimentele în ultima perioadă, Magdalena Müller-Uri, șefa secției Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a reușit lesne să explice de ce UE crede în potențialul satelor Republicii Moldova și care sunt speranțele acestor inițiative ale campaniei dedicate oamenilor care-și cresc visul la ei acasă.

„Cu ajutorul Uniunii Europene, peste 250 de proiecte locale vor fi implementate până la sfârșitul acestui an în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală. Acestea vor contribui la dezvoltarea economică, creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și la crearea locurilor de muncă, servind drept exemplu și pentru întreaga comunitate. Campania «UE pentru Moldova Rurală» demonstrează rezultatele și schimbările realizate în localitățile rurale cu susținerea Uniunii Europene, sperăm ca aceste inițiative să ne inspire pe toți în a crea împreună mai multe istorii de succes.”

Una dintre aceste istorii prinde în vizor localnicii din Copceac, care au beneficiat de un sistem ecologic de epurare a apelor uzate și un mediu mai curat. Astfel, Anatolii Talmaci, viceprimarul localității, a povestit că, grație colaborării cu partenerii din UE, satul Copceac a reușit să obțină o finanțare și să pornească un proiect foarte important pentru localitatea lor.

„Este un proiect grandios în Copceac. Datorită colaborării strânse cu parteneri din UE, Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltate din Germania, GIZ și Rotary Club am reușit să obținem finanțare. Suma oferită de grant a fost de 450 000 de euro, fapt care ne-a ajutat să construim cea mai modernă stație de epurare din zona de sud a Republicii Moldova.”

Totodată, directoarea executivă a Rețelei Naționale LEADER în RM, Ana Cerneva, a povestit că astăzi în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acțiuni Locale, care acoperă aproximativ 35 % din zonele rurale, iar datorită susținerii Uniunii Europene a fost creată o bază de date a inițiativelor locale care ar dori să creeze GAL-uri, așa încât șapte dintre ele vor fi create în mai puțin de o lună, iar până la sfârșitul anului 2021, LEADER va acoperi în proporție de 50 % zonele rurale din Republica Moldova.

Regiunea sudică a Moldovei se poate mândri cu bucate tradiționale care se dezvoltă și se modernizează prin programele de finanțare UE, iar printre numeroasele visuri realizate deja se încadrează și povestea de succes a lui Ivan Garizan, care, din dragoste pentru salamul baur, care este un produs de valoare tradițională, a reușit să dezvolte specificul localității. Ba chiar mai mult, își dorește pe viitor o extindere la nivel de țară.

„În ultimii trei ani, în condiții de casă, am reușit să organizăm o mică secție de producere, iar recent, am hotărât să ne extindem. Datorită susținerii UE, am reușit să achiziționăm utilajul necesar, să creăm marca comercială, să o înregistrăm la AGEPI, iar în timpul apropiat vom da start producerii.”

Chiar dacă deocamdată doar localnicii se pot bucura de gustul produsului baur, antreprenorii planifică să-și extindă afacerea la nivel național.

„Ceea ce facem acum este atât de important pentru noi, ne arătăm recunoștința față de strămoși, față de istorie, cultură și tradiția poporului nostru. În acest fel promovăm bucătăria noastră tradițională pentru că salamul baur este unic după rețetă și tehnologia de preparare.”

De menționat este faptul că în cadrul discuției online, Irina Arpentii, coordonatoarea de program Solidarity Fund PL în Moldova, a subliniat faptul că, în acest an, 23 de GAL-uri au beneficiat de granturi europene în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, iar bugetul total al proiectului constituie 800 000 de euro și va fi direcționat pentru susținerea proiectelor locale din domeniile infrastructură, turism, cultură și tineret.

Totodată, Oleg Garizan, președintele GAL „Dolina Rodnikov” a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de viață a locuitorilor din zonele rurale, menționând importanța implicării populației în realizarea proiectelor de infrastructură socială.

E de remarcat că satul Copceac este unul dintre cele mai mari localități rurale din țară, atingând numărul de peste 10 000 de locuitori, iar de curând, în localitate, la inițiativa administrației locale și a susținerii europene, a fost deschis un azil temporar pentru bătrânii care au rămas fără grija și supravegherea celor dragi. Azilul este locul unde ei pot beneficia de mâncare, cazare sau ajutor ori de câte ori au nevoie.

Astfel, viceprimarul Anatolii Talmaci spune că Centrul Bătrâneții Liniștite este un proiect ambițios realizat cu sprijinul partenerilor europeni.

În contextul implementării abordării LEADER, GAL-ul „Jemciujina Iuga” a acordat ajutor financiar pentru amenajarea unei zone de agrement pentru copiii din satul Ciumai din comuna Vinogradovka.

De asemenea, coordonatoarea GAL-ului „Jemciujina Iuga”, Inga Ropot, a relatat că grupul de Acțiune Locală a elaborat un plan strategic de dezvoltare pentru următorii cinci ani, iar scopul lor principal este să dezvolte societatea în care trăiesc, să contribuie la dezvoltarea serviciilor sociale, la potențialul turistic local și la dezvoltarea domeniului de apicultură, menționând totodată că oamenii cred în eficiența abordării LEADER și, pe lângă asta, contribuie și ei în procesul de implementare a proiectelor, aceasta fiind și una dintre condițiile inițiale ale apelurilor de finanțare – ca locuitorii din zonele rurale să depună eforturi maxime pentru a avea o viață mai bună în localitatea lor.

***Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”. Următoarea ediție va avea loc în localitatea Bașcalia din raionul Basarabeasca și va reuni partenerii locali într-un dialog despre activitatea Grupurilor de Acțiune Locală și despre realizările proiectelor implementate cu ajutorul Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente