(foto) Cum a văzut din interior celebra „Romaniță” moldovenească un fotograf australian. Acesta este pasionat de clădirile sovietice

My Post
Foto: alexschoelcher.com

Fotograful din Australia Alex Schoelcher a călătorit, în ultimii doi ani, prin tot blocul estic, din Georgia până în Moldova și Kazahstan și a documentat clădirile care au supraviețuit timpului, dar și locuitorii din acestea.

În deceniul de după Al Doilea Război Mondial, din Marea Britanie a apărut un nou curent arhitectural. Cu blocuri monolitice din beton și oțel, a primit un nume pe măsura aspectului: Brutalism.

Brutalismul a prins rapid rădăcini în toată Europa, dar nicăieri n-a fost adoptat cu mai mult entuziasm decât în Uniunea Sovietică. Acolo, stilul părea să comunice cel mai bine aspirațiile marxismului, așa că a devenit estetica a mii de clădiri civice și blocuri de apartamente, inclusiv a celor din Republica Moldova.

Alex Schoelcher a declarat într-un interviu pentru vice.com că prin intermediul proiectul său, – Concrete Citizens –, vrea să privească dincolo de suprafață și să afle poveștile oamenilor din aceste clădiri, inclusiv dacă aceștia se simt bine în ele.

„Bătrânii erau de obicei necăjiți, pentru că iarna le era prea frig și vara prea cald. Mulți oameni erau foarte săraci sau singuri. O doamnă care locuia cu pisica ei a izbucnit în plâns după ce am făcut fotografia. Multe persoane erau nemulțumite, mai ales în Moldova și Kârgâzstan. O familie avea opt copii într-un apartament minuscul”, spune Alex.

Acesta a menționat că mulți bătrâni apreciază clădirile respective pentru că ele le amintesc de Uniunea Sovietică. Dar sunt și persoane care le urăsc, care nu suportă estetica respectivă și nu înțelegeau admirația lui pentru ele.

„Multe clădiri sunt pe cale de dispariție. În plus, se construiesc alte clădiri în jur, așa că peisajul se schimbă. Turnul țepos (Romanița) din Moldova e într-o zonă gentrificată și are multe clădiri frumoase în jur. Aveam în minte versiunea de pe Instagram și, când am ajuns, totul părea diferit”, spune tânărul.

Acesta a făcut mai multe fotografii, inclusiv în interiorul blocului respectiv.

alexschoelcher.com
alexschoelcher.com
alexschoelcher.com
alexschoelcher.com
alexschoelcher.com
Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente