/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Între mure și știință. Dimineața e profesoară sau cercetător științific, iar seară este în câmp, unde are un hectar de mure

missing
24 octombrie 2020, ora 21:40

Pentru Irina Pompuș-Mura  este un lucru firesc să  îmbine  știința, pedagogia și agronomia. Implicarea în aceste activități  o energizează și îi aduc o doză de emoție. Fiind activă din fire, dimineața este profesoară sau cercetător științific, iar spre seară poate fi găsită  în câmp, acolo unde are grijă de propriile plantații.

Pasionată de biologie și în special de plante, femeia a decis să inițieze o afacere în domeniul agriculturii, fiind una dintre puținii agronomi din țară care prietenește cu cultura murelor. Acum, antreprenoarea  are peste un hectar de mure, pe care le îngrijește cu dedicație.

Dragostea pentru plante Irina o are din copilărie, iar decizia de a urma facultatea de biologie a fost una bine gândită și ghidată de pasiune.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „În perioada în care am mers eu să învăț era cam la modă economie și drept și nu știu mai ce și eu fiind cea mai bună elevă din clasă, priveau lumea la mine un pic ciudat că mă duc să fac biologie, dar aveam eu așa o dragoste specială față de plante de mică. De mică hoinăream, le studiam, le cunoșteam. Cred că până a finisa școala știam denumirile latine, care și pentru ce sunt bune.”

În anii de studenție a descoperit murul sălbatic, despre care a și scris în teza de licență. Pe atunci, Irina nici nu bănuia că această cultură urmează să se transforme într-o afacere de succes pentru ea.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „Pentru mine atunci a fost o descoperire wow și cumva mi s-a întipărit undeva în conștient, în sub conștient că trebuie să-l văd, trebuie să-l obțin și cumva, peste câțiva ani, mi-a apărut o oportunitate să procur un teren, după asta n-am stat deloc pe gânduri cu ce ar trebui să-l plantez, știam că vreau mure.”

Începutul nu a fost ușor  pentru antreprenoare. Familia femeii privea cu neîncredere domeniul în care s-a avântat fiica lor, iar primele tufe cultivate n-au fost tocmai reușite.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „Erau aproape o mie de plante , adică era totuși o suprafață destul de mărișoară și a mei acasă foarte sceptic mă priveau, eu nici n-am povestit tare ce vreau să fac fiindcă știam că o să-mi zică – ce-ți trebuie, ce tu ești de lucrat la pământ”.

Din păcate, la vederea primelor plante cultivate, Irina a avut un gust amar, acestea nu au ieșit așa cum a sperat .

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE:Cred că peste o mie de plante pur și simplu le-am scos și le-am aruncat.”

După nenumărate încercări,  totuși afacerea agronomei a prins treptat viață, iar dragostea pentru mure a reușit să o transmită și familiei, care, acum se implică activ în îngrijirea și pregătirea tufelor pentru sezonul nou. Acest lucru o avantajează mult pe Irina, pentru că are astfel posibilitatea să activeze și ca cercetător științific , și să meargă în câmp pentru a urmări cum evoluează plantația.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „Din moment ce sunt biolog, la universitate nu predau, dar sunt cercetător științific și de fapt activitatea mea e foarte strâns legată. Exact planta de studiu e murul și adică ele sunt foarte strâns legate, se contopesc, ele nu se separă nicidecum.”

Dragostea pentru natură a determinat – o  să predea biologia la școala din localitatea de baștină  Teleșeu.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „La școală, în afară de că predau biologia mai am și o oră opțională, educația ecologică și acolo mai încercăm, iată avem acum un proiect nou-nouț, se numește Grădina Școlară și acolo încerc să inițiez și elevii.”

Fiind un om activ, nu ezită să se implice în diferite activități . De exemplu, Irina a participat și în proiecte de dezvoltare în domeniul agricol. Dorința de a progresa  în  domeniul ei de  de activitate a dus-o în țări precum Franța și Spania. Scopul vizitelor a fost de a face un schimb de experiență  cu specialiștii de acolo.

IRINA POMPUȘ-MURA, ANTREPRENOARE: „Am participat la forumul din Spania, unde am cunoscut și mai mulți fermieri, pentru că a fost un forum internațional, am cunoscut și mai mulți fermieri, ne-am familiarizat cu metodele lor de lucru în grup, pentru că am menționat, pe aceasta era axat, căci la noi un pic scârțâie la capitolul asociere și cooperare.”

La momentul de față, echipa ce se ocupă de terenul cultivat al femeii este chiar ea împreună cu familia ei. Aceasta ne-a mărturisit că doar în timpul recoltării poate apela la ajutorul altor persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram