Moldova Electro Maraton 2020: un tur cu automobile electrice pentru a testa noua infrastructură de încărcătoare a Moldovei

În 2018, în Moldova existau doar 5 prize pentru încărcarea automobilelor electrice și toate erau concentrate în Chișinău. În țară nu exista nici una, zero! Așa că primul tur cu mașini electrice și hibride de atunci a fost unul cu adevărat spartan. În 2019, existau deja vreo 5 prize în afara Chișinăului, prin țară, și peste 10 prize în Chișinău. Iar acum, în anul 2020, putem număra cu uşurinţă peste 70 de prize la nivel naţional, informează PiataAuto.md.

Foto: PiataAuto.md

Dintre acestea 30 au fost instalate în cadrul unui proiect național susținut de PNUD Moldova, alte peste 30 de către o companie privată și celelalte la locații diverse, tot la inițiativa unor companii. Iar cu 70 de prize la activ, mobilitatea electrică în Moldova ar trebui să se simtă cu totul altfel în țara noastră în anul 2020. Tocmai de asta, cei de la PiataAuto.md, pornesc în Moldova Electro Maraton 2020, cu automobile electrice, pentru a verifica teoria în practică!

Harta actuală a stațiilor de încărcare din Moldova, octombrie 2020 / Sursa:PiataAuto.md

Mai mult ca atât, organizatorii s-au gândit la un test suprem, o provocare pe care s-o înscrie în istorie: într-una din zilelele maratonului, ei vor încerca să traverseze Moldova de la sud la nord într-o singură zi, pe o distanţă de 500 km! Având multe prize pe traseu, asta ar însemna că fiecare automobil electric poate încărca acolo unde are nevoie, fără a face rândul la staţie. Iar 500 km într-o zi, prin Moldova, cu tot cu încărcare, e dificil, dar nu imposibil, zic organizatorii. Ei vor să vadă dacă se poate, dar şi cât de greu sau uşor se poate face!

Mobilitatea electrică în condiții de viață reală, în Moldova / Sursa:PiataAuto.md

„Şi pentru că anul 2020 ne impune la conglomerări dozate, vom fi 3 automobile electrice de această dată, cu puţină lume, toţi cu măşti purtate corect şi cu toate măsurile de bun-simţ pandemic respectate. Fără influenceri, dar cu grijă veritabilă faţă de mediul prin care vom trece. Fără pledoarii siropoase despre locuri frumoase din Moldova — pentru că noi le-am tot descoperit anterior şi vi le-am arătat încă înainte ca toţi să se înghesuie s-o facă. Fără recomandări de pensiuni, cazarea la care ajunge acum să coste mai mult decât în Alpi. Dăm toate decorurile false la o parte, şi venim în faţa voastră sinceri, autentici, doar cu esenţialul, axat pe maşinile electrice şi pe viaţa cu ele în Moldova, aşa cum e ea, fără înfrumuseţări.” — declară organizatorii turului cu automobile electrice.

Moldova Electro Maraton 2020 / Sursa:PiataAuto.md

Moldova Electro Maraton va porni la drum luni, 26 octombrie. Şi timp de 4 zile se vor publica în permanenţă, în timp real, relatări din această nouă experienţă prin Moldova. Practic, urmărind aceste relatări, veți şti cum se pot folosi pe viu noile prize din Moldova, de toate tipurile, cu demonstraţii directe şi tutoriale, cum se poate călători electric, care e difierenţa dintre modele de maşini participante şi altele populare, despre autonomii, preţuri, prize, kilowaţi, baterii, cât costă mobilitatea electrică în raport cu cea tradiţională, dar şi ce secrete mai ascunse pot exista, despre care ar fi bine să ştiți din start. O mare parte din aceste relatări vor fi publicate și de Unimedia, deci, vă îndemnăm să fiți alături de noi!


Pub