(video) Igor Dodon, despre declarațiile lui Narîșkin privind „revoluția colorată”: „Forțele geopolitice dau astfel de mesaje pentru a preîntâmpina destabilizări în țară”

Mesajul venit din partea Rusiei în persoana șefului Serviciului de Spionaj Extern al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, precum că SUA ar încerca să provoace o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc aici pe 1 noiembrie, după modelul Republicii Belarus şi Kîrgîzstanului, este doar un răspuns la o altă acuzație venită din partea SUA, precum că în staff-ul electoral ar fi prezenți experți ruși. Aceste mesaje marile puteri geopolitice le dau pentru a preîntâmpina unele activități de destabilizare în țară. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul emisiunii Igor Dodon Răspunde.

Foto: UNIMEDIA

„Eu cred că este una din întrebările care interesează pe toți, eu nu cred în Maidan-uri fără susținerea geopolitică a marilor jucători - Rusia, UE, SUA. Eu nu cred că Rusia are interes să destabilizeze situția în Republica Moldova. Sunt ferm convins că Bruxelles-ul sau UE nu-și dorește destabilizarea în R.Moldova și crearea nu crearea unei situații de haos aici la frontiera cu UE”, susține Igor Dodon.

„Ce ține de SUA, eu am un dialog frecvent cu ambasadorul SUA în R. Moldova Dereck J. Hogan. Nu cred că SUA ar fi intesată la această etapă în destabilizare aici. Eu am văzut mesajele care se dau. Americanii spun că aici sunt experți ruși. Rușii au spus că americanii vor să facă destabilizare. Des, forțele geopolitice astfel de mesaje le dau la preîntâmpinarea unor activități. Mesajul Federației Ruse sper că a fost unul de „noi știm, noi vedem”, pentru a preîntâmpina eventuala dorință a unora să destabilizeze situația, a continuat Dodon.

Președintele țării a precizat că a văzut mesaje geopolitice din partea acestor doi actori mondiali, iar mesajul lui Serghei Narîșkin este un răspuns al Rusiei la mesajul lansat de SUA, care a precizat că în staff-ul electoral ar fi prezenți experți străini.

„Am văzut până acum două mesaje geopolitice: unul din partea SUA, că în staff-ul electoral lucrează cineva din experții străini. Stimați prieteni, eu în ultimii 10 ani participat în câteva zeci de campanii electorale și nu am avut experți străini în staff-ul electoral, pentru că ei nu știu specificul R.Moldova. Noi cunoaștem cum se face campanie și nu ne trebuie niciun român, niciun rus, niciun ucrainean în ajutor. Dar cei care lansează astfel de mesaje împotriva noastră, de ce nu luați în calcul, consilieri din diferite țări ale UE, americani care vă fac campanii acum? De ce nu vorbiți despre zecile, sutele, miile de ONG-uri, care primesc sute de milioane de dolari/euro anual și fac campanie electorală. Vin cu mesaje împotriva mea șii credeți că acest lucru este corect. Mesajul a fost al Statelor Unite, rușii le-au răspuns” a specificat șeful statului.

Pe final, Igor Dodon a lansat un mesaj către marele puteri, subliniind că Republica Moldva nu este un teren de joc geopolitic.

„Stimați parteneri importanți, vă rog, nu vă băgați în treburile interne ale Republicii Moldova. Pe noi lăsați-ne în pace, găsiți-vă alt teren de joc geopolitic, nu ne trebuie nouă destbilizare. Voi face tot posibil după aceste alegeri prezidențiale în țară să fie pace”, a conchis președintele țării.

Amintim că la data de 20 octombrie Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR) a acuzat marţi SUA că vor să provoace o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc aici pe 1 noiembrie, după modelul Republicii Belarus şi Kîrgîzstanului.

Șeful Serviciului de Spionaj Extern al Federației Ruse, Serghei Narîșkin a declarat că, dacă Igor Dodon câștigă la alegerile prezidențiale din Moldova, Statele Unite pregătesc o revoluție „de culoare” în țară. „Acum vedem clar că americanii pregătesc un scenariu revoluționar (după evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan) și pentru Moldova, care în noiembrie va avea alegeri prezidențiale", a spus el. Potrivit lui Narîșkin, Statele Unite nu sunt mulțumite de actualul șef de stat, care are relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Federația Rusă.


Pub