Placă tectonică veche de 60 de milioane de ani, descoperită de oamenii de știință

O echipă de oameni de știință a descoperit o placă tectonică veche care făcea parte din scoarța de sub nordul Canadei. Oamenii de știință au reconstituit o placă tectonică de mult pierdută, care ar fi putut da naștere unui arc de vulcani în Oceanul Pacific în urmă cu 60 de milioane de ani.

Foto: sceintia.ro

Existența plăcii, care are denumirea „Înviere”, a fost teoretizată anterior. Dar a rămas un subiect sensibil în rândul geologilor, relatează Live Science, mulți contestându-i existența. Acum, totuși, noile cercetări oferă mai multe dovezi pentru fosta placă și atribuie existența mai multor vulcani activității turbulente de-a lungul frontierelor sale, transmite Playtech.

„Resurrection” și toți vecinii plăcii tectonice au dispărut de mult, înghițite și reciclat de mantaua Pământului. Oamenii de știință au acceptat existența altor două plăci, relatează Live Science, dar zone întinse de magmă din zonă au sugerat mai multă activitate vulcanică decât se așteptau și i-au determinat pe unii să suspecteze că există o a treia – acum cunoscută sub numele de „Resurrection” – pe care nu o luaseră în calcul.

Pentru a descoperi Resurrection, oamenii de știință ai Universității din Houston au inversat timpul într-un model realizat pe computer, ridicându-i practic și pe vecinii săi din mantaua Pământului, potrivit unei cercetări publicate recent în revista GeoScienceWorld Bulletin. Astfel, au descoperit că se potrivește cu înregistrările geologice existente în apropiere de Alaska și Washington destul de bine.

Încadrarea plăcii tectonice în istoria noastră geologică este mai importantă decât simpla legătură a trecutului, relatează Live Science. De asemenea, îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum se va schimba planeta noastră în viitor.

„Vulcanii afectează și schimbările climatice”, a spus autorul principal Jonny Wu într-un comunicat de presă. „Așadar, când încercați să modelați Pământul și să înțelegeți cum s-a schimbat clima, chiar e important să știți câți vulcani au existat pe Pământ”.


Pub