Reuniunea Globală privind Educația, desfășurată sub egida UNESCO: Igor Șarov, împreună cu miniștrii Educației din întreaga lume au semnat o Declarație comună. Ce prevede

Ministrul Educației, Igor Șarov, a participat astăzi, 22 octombrie, la Reuniunea Globală privind Educația desfășurată sub egida UNESCO și cu suportul guvernelor din Ghana, Norvegia și Regatul Unit al Marii Britanii. La eveniment au participat miniștrii ai educației din peste 60 de țări, șefi de state și guverne. Conferința a fost deschisă de către directorul general pentru Educație al UNIESCO, Audrey Azoulay.

Foto: mecc.gov.md

În cadrul evenimentului, miniștrii au agreat o Declarație comună prin care se angajează să susțină în continuare sporirea finanțării educației, astfel încât fiecare copil să fie încadrat în sistemul educațional.

Textul Declarației prevede o serie de angajamente, asumate de statele participante, printre care: redeschiderea școlilor în condiții de siguranță folosind cele mai bune practici internaționale; fortificarea colaborării între sectoarele educației, sănătății și protecției sociale; sprijinirea tuturor profesorilor în calitate de actori de pe prima linie; conectarea școlilor la internet în scopul de a permite o învățare echitabilă și incluzivă bazată pe tehnologii informaționale inovative.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Șarov a avut o intervenție în cadrul Reuniunii unde a prezentat principalele provocări cu care se confruntă sistemul educațional din țară în perioada de pandemie, dar și cele mai importante realizări în suportul asigurării unei educații de calitate și incluzive.

„Țin să va asigur că în calitatea mea de ministru, susțin întru totul Declarația Reuniunii Globale pentru Educație și voi promova cu toată insistența la nivel național majorarea investițiilor, voi susține angajamentul nostru față de ODD 4 și a Agendei 2030 de a transforma educația pentru a stimula dezvoltarea durabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă și în ultima instanță pentru a ne salva viitorul”, a subliniat oficialul.

Pe agenda discuțiilor au fost incluse și alte subiecte ce țin de finanțarea educației la nivel național și internațional în contextul situației provocate de pandemia Covid-19; redeschiderea în siguranță a școlilor; asigurarea incluziunii, echității și egalității de gen; reinventarea predării și învățării și asigurarea accesului la conexiune internet și tehnologii pentru învățare.


Pub