Irina Vlah, discurs în limba română la Forumul Internațional Invest Gagauzia: „Suntem gata să devenim o platformă de pilotare a inovațiilor digitale. Vă invităm să aveți încredere în noi”

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o apariție suprinzătoare în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului internațional „Invest Găgăuzia 2020”, organizat la Comrat în perioada 23-24 octombrie. Cu un discurs integral în limba română, a enumerat reușitele Autonomiei de a dezvolta infrastructura, domeniul IT, educație, crearea locurilor de muncă și atragerea investitorilor străini. Totodată Irina Vlah a precizat că obiectivul de bază este integrarea Găgăuziei în lanțurile economice regionale și globale. Evenimentul a fost organizat pe stadionul municipiului Comrat, construit din resursele alocate de conducerea Republiciii Turcia. La eveniment au participat zeci de persoane, printre care miniștri, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic și antreprenori.

În debutul discursului, bașcanul Găgăuziei a menționat problema globală cu care ne confruntăm în prezent, dar, pe o notă optimistă și motivațională a enumerat domeniile în care autoritățile locale găgăuze și-au concentrat atenția, iar pandemia i-a făcut să regândească anumite strategii.

„Anul 2020 pentru Republica Moldova este un an foarte dificil. Pandemia de Covid-19 este o provocare serioasă pentru economia mondială. Probabil cea mai mare provocare din ultimii 100 de ani. Orice provocare economică e și o provocare socială în același timp. Împreună cu mediul de afaceri trebuie să găsim modalități de adaptare la realitățile noi. Dar suntem optimiști și credem că orice criză înseamnă nu numai probleme, dar și oportunități.

Pandemia ne-a arătat punctele noastre slabe și ne-a determinat să ne concentrăm pe tratarea lor. Obiectivele noastre actualizate sunt industrializarea și digitalizarea Autonomiei și avem oportuități mari pe aceste domenii”, a declarat Irina Vlah.

1 / Sursa:gov.md

„Acum Găgăuzia este un șantier mare. Se fac investiții de zeci de milioane de euro. Voi menționa câteva dintre acestea.

Construim drumuri pentru a îmbunătăți accesul în regiune și a lega mai strâns Găgăuzia de coridoarele de transport. Construim centura municipiului Comrat și centura orașului Vulcănești, ambele proiecte sunt în valoare de 56 milioane euro. Vor fi construiți peste 102 km de drum. Construim și alte drumuri, lucrăm practic în toate localitățile autonomiei. Din fondurile publice, în anul 2020 vom construi peste 105 km de drumuri și vom investi cca 220 milioane lei. În total în construcția drumurilor sunt angajați cca 10500 de oameni și 300 unități de tehnică. Salariile sunt de cca 10 mii lei și mai mari. Drumurile vor crește nivelul de viață în toate localitățile regiunii. Drumurile vor impulsiona industrializarea Găgăuziei.

Am investit cca 20,5 milioane lei în dezvoltarea infrastructurilor pentru zonele economice libere. Lucrăm în echipă cu rezidenții zonelor economice / care în 2 ani au investit în zonele economice cca 4,5 milioane dolari și au creat 1500 locuri de muncă stabile.

Construim apeducte și gazoducte. În 2020, în dezvoltarea rețelelor inginerești de apeduct și gazoduct investim circa 30,5 milioane lei.

Acum ne aflăm pe stadionul municipiului Comrat construit din resursele alocate de conducerea Republiciii Turcia, proiect care a costat peste 5 milioane euro. Permanent inițiem proiecte noi.

Unul din cei mai mari retaileri din Europa construiește în Comrat un hub comercial în valoare de peste 10 milioane euro.

În 2020 a început construcția unui bloc nou al liceului din municipiul Comrat. E un proiect în valoare de peste 20 milioane lei. Mulțumim guvernului României și prim-ministrului Chicu fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil.

Este practic gata un azil pentru bătrâni, proiect în valoare de cca 1,5 milioane euro, construit cu suportul președintelui republicii Azerbaidjan, dlui Aliev.

Cu suportul deplin al conducerii Republicii Turcia începem în Comrat construcția Colegiului Industrial cu capalictatea de 600 de locuri. Proiectul valorează 10 milioane euro oferiți de Republica Turcia.

În baza Universității de stat din Comrat vom crea un IT Digital Hub.

Economia mondială parcurge o etapă avansată de automatizare și digitalizare. Acum inginerii sunt locomotivele dezvoltării economice și colegiul nostru va pregăti specialiști care vor impulsiona dezvoltarea economiei regiunii.

Găgăuzia este o regiune în plină dezvoltare.

Datorită investițiilor în dezvoltarea infrastructuriiilor și creării locurilor de muncă am reușit să oprim căderea natalității. Avem o creștere a natalității, chiar dacă e mica e o creștere. Am reușit să reducem esențial exodul tinerilor.

Grădinițele și școlile noastre sunt pline cu copii, iar în ultimii 5 ani am construit 5 grădinițe noi. Planificăm să continuăm creșterea numărului de locuri.

Credem că cele mai importante active ale oricărui business sunt oamenii, pământul și accesul la infrastructură. Noi avem mulți oameni care pot și vor să muncească.

Suntem pregătiți să oferim cele mai potrivite terenuri în zonele industriale cu o suprafață de ca 105ha pentru construcția uzinelor și fabricilor.

Oferim accesul la infrastructură și investim intens în dezvoltarea infrastructurii industrialelor. Nu ne este frică să experimentăm. Suntem oameni cu curioși și cu initiative.

Noi știm că trebuie să încercăm, pentru că atunci când încercăm, acționăm, avem șansa să reușim. Dacă nu încercăm, nu avem nici măcar șansa. Suntem gata să devenim o platformă de pilotare a inovațiilor digitale și îndemnăm investitorii să aibă încredere în noi.

Suntem hotărâți să creăm toate oportunitățile ca tinerii noștri să muncească acasă.

Suntem hotărați să oprim exodul creierilor, în special al inginerilor, alși specialiștilor IT-iștilor, al designerilor și arhitecților.

Înțelegem că dezvoltarea domeniului Tehnologiilor Informaționale și digitalizarea proceselor pot fi catalaizatorul dezvoltării economice și sociale adurabile a regiunii. Dezvoltând sectorul IT și digitalizând procesele vom construi fundamentul sigur pentru o economie competitivă”, a continuat Vlah.

În încheiere, Irina Vlah a punctat că obiectivul următoarei perioade este integrarea Găgăuziei în lanțurile economice regionale și globale. „Suntem hotărați să demonstrăm că suntem parteneri corecți, suntem oameni talentați și suntem angajați loiali și eficienți”, a mai spus Irina Vlah.


Pub