23 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 688 cazuri noi de infectare și 14 decese. Printre victime – un medic

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Medicul neurochirurg Leonid Nagacevschi, răspus de COVID-19

  • Ministerul Sănătății a anunțat despre decesul medicului neurochirurg Leonid Nagacevschi (deces 1655) de 57 ani. Medicul a activat 33 de ani în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, dedicându-se cu devotement şi profesionalism înalt sistemului medical. El a fost internat pe 1 octombrie la Institutul de Medicină Urgentă, fiind confirmată infecţia COVID-19. „Exprimăm sincere condoleanţe familiei, apropiaţilor şi întregului colectiv al Institutului de Medicină Urgentă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul ministerului. Până la ziua de azi, 46 lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

BOP: Fiecare al patrulea cetățean crede că COVID-19 nu există

  • Deși Republica Moldova se află deja de aproape zece în luni în pandemia COVID-19, procentul celor care consideră că este probabilitate mică că se vor infecta rămâne foarte înalt, arată datele Barometrului de Opinie Publică. 26% din cei chestionați au răspuns că este „puțin probabil” că se vor infecta, iar 20,8 – „deloc probabil”. La întrebarea dacă „pandemia COVID-19 există cu adevărat în R.Moldova sau este un mit”15,9 la sută din respondenți au spus că „mai degrabă este un mit„, iar 9,8 % că este „cu siguranță un mit”. Totodată 32,5 din cetățeni cred că perioada de criză provocată de COVID-19 va dura mai mult de un an, 13,7 % – că va dura un an, iar 38,4 au spus că nu pot să răspundă. Întrebați cum apreciază modul în care autoritățile au gestionat lucrurile în legătură cu pandemia COVID-19, 30,8% – au răspuns „nici..nici”. 23,6% au răspuns că „rău”, iar 21,3% – „foarte rău”. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 124 de persoane, în perioada 8-20 octombrie. Marja de eroare este de 3%.

Soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de profesie,  despre COVID-19: fost un calvar, a fost o situație care, în principiu, schimbă viziunile despre lume

  • „A fost un calvar, a fost o situație care, în principiu, schimbă viziunile despre lume, despre viață, existență”. Așa descriu soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de profesie, boala COVID-19 prin care au trecut. Soții spun că timp de 33 de zile s-au tratat în spital, fiind internați cu pneumonie bilaterală, iar acum se recuperează acasă. Tratamentul este extenuant și costisitor. Declarațiile au fost făcute într-un interviu online: „Strigăt la rațiune din salonul bolnavilor gravi de COVID-19”, realizat de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Anatolie Istrate, persoanele care cred că nu se pot infecta greșesc amarnic, deoarece virusul nu alege nici vârsta, nici starea socială. „Am văzut în spital și tineri, și persoane în vârstă, care sufereau la fel”.

Sute de oameni s-au alăturat campaniei #PoartăMascaCorect

  • Fiecare dintre noi se poate proteja de COVID-19, purtând corect masca și îndemnându-i pe alții să facă̆ la fel. Acesta este apelul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale și Organizației Mondiale a Sănătății, care au lansat în mediul online campania #PoartăMascaCorect. Potrivit ministerului, până acum, sute de oameni, jurnaliști, influenceri, medici, polițiști și miniștri, au răspuns la acest îndemn, publicând fotografii în care masca acoperă gura și nasul. Participanții la campanie nu trebuie decât să publice pe rețelele de socializare o fotografie în care poartă o mască de protecție, care să le acopere nasul și gura și să indice hashtagul #PoartăMascaCorect. De asemenea, aceștia pot nominaliza și alte persoane pe care să le „provoace” să se alăture inițiativei.

Un medic din stânga Nistrului a decedat din cauza COVID-19

  • Medicul anesteziolog-reanimatolog Fiodor Botnaru, care activa în cadrul spitalului central de la Tiraspol, a decedat fiind răpus de noul coronavirus, anunță novostipmr.  Medicul a fost internat în spital cu pneumonie bilaterală severă în data 3 octombrie. Tomografia computerizată a arătat leziuni la 48 % din plămâni. Starea lui s-a agravat, după cinci zile fiind internat în secția de reanimare. pe 22 octombrie, medicul a pierdut lupta pentru viață. Bărbatul avea boli cronice ale sistemului cardiovascular.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.