/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Regim special de lucru în secțiile devotare. Vor putea vota și persoane cu simptome de COVID-19 

missing
23 octombrie 2020, ora 21:33

Vom vota cu masca oferită la secția de votare, dar cu pixul adus de acasă. Mai mult, la vot vor putea veni și persoanele cu simptome de Covid-19, dar vor fi nevoite să urmeze un protocol special. Toate regulile, care vor fi puse în aplicare pe 1 noiembrie, au fost explicate, astăzi, de către membrii Comisiei Electorale Centrale. Și dacă procedurile din procesul de vot de pe teritoriul țării au fost elaborate deja, atunci cum își vor exercita acest drept cei din diasporă, încă nu este clar. Recent, unele țări au anunțat că impun noi restricții de circulație, astfel că există riscul ca moldovenii să nu se poată deplasa la secțiile de votare.

DORIN CIMIL, PREȘEDINTELE CEC: „Respectarea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, alegătorii se vor prezenta la secțiile de vot cu pixurile personale”.

Pentru a asigura toate măsurile de protecție pentru alegători și cei care vor activa în secțiile de votare, au fost alocate opt milioane de lei. Din acești bani sunt procurate peste trei milioane de măști, zeci de mii de viziere, mănuși, termometre, dar și 25 de mii de litri de dezinfectant. A fost planificată, de asemenea, și procedura de vot pentru persoanele care nu se pot deplasa la secții sau sunt pozitivi la Covid-19. Aceștia vor vota acasă, iar buletinul de vot f va fi adus de o echipă mobilă bine echipată. Pentru aceasta, însă, trebuie să fie depusă în prealabil o solicitare.

DORIN CIMIL, PREȘEDINTELE CEC: „Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până în ziua votării orele 15:00”.

Iar pentru persoanele care acuză simptome, dar totuși vor veni la secții, vor fi impuse   condiții speciale.

DORIN CIMIL, PREȘEDINTELE CEC: „Vor fi asigurate cu măști, mănuși, trecere prioritară la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în incinta secției de votare”.

După ce vor pleca, toate suprafețele vor fi dezinfectate, iar oamenii cu care au fost în contact vor fi rugați să se auto-izoleze la domiciliu. Până în acest moment, rămâne o necunoscută și modul în care vor vota cetățenii din diasporă. Recent, în mai multe țări precum Spania, Irlanda și Franța au fost impuse noi restricții de circulație, astfel că nu este clar, dacă moldovenii se vor putea deplasa la vot.

MAXIM LEBEDINSCHI, SECRETAR CEC: „Nu poți să-i dictezi unui alt stat regulile tale personale sau să-l impui să-ți creeze niște condiții speciale”.

Comisia Electorală Centrală a precizat că nu va admite ca alegătorii din diaspora să fie transportați organizat la secțiile de votare, regulă impusă și pentru Republica Moldova. Astfel, hotărârea care prevede ca să nu se permită deplasarea autovehiculelor a căror capacitate este mai mare de opt persoane este în vigoare și pentru secțiile de vot din străinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram