image
Sursa foto: europeanwesternbalkans.com

Fost europarlamentar: „Rușii știu că nu pot câștiga în Moldova cu Dodon decât fraudând”

„Dacă Rusia își dorește, într-adevăr, un partener puternic la Chișinău, o țară care să trăiască pe propriile ei picioare, atunci sigur că ar trebui să facă gestul retragerii oricărui sprijin pentru Dodon, care a ținut țara în criză.” Sunt declarațiile politologului român Cristian Preda, fost europarlamentar.

Referindu-se la declarațiile oficialilor ruși Lavrov și Narâșkin, care au acuzat SUA că pregătesc o revoluție la Chișinău, Cristian Preda consideră că acestea sunt lansate pentru a justifica manevrele din partea Kremlinului.

„Pentru a justifica însă manevrele pe care urmează să le deruleze, aruncă preventiv vina asupra celor care își doresc doar ca oricare cetățean moldovean să se poată exprima liber și își doresc un scrutin corect. Vorbele aruncate de Narâșkin sau de Lavrov mai înainte sunt parte, de fapt, a influenței ruse în Republica Moldova. E evidentă poziționarea foarte partizană, în timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite spun: „Vrem un proces corect”, rușii spun: Îl vrem pe Dodon și vom face totul pentru ca el să rămână acolo”, a declarat politologul român la Europa Liberă.

Fostul europarlamentar afirmă că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie sunt importante în contextul crizei în care se află țara. Totodată, Preda consideră că Rusia știe că nu poat câștiga cu Dodon decât printr-un proces de fraudare.

„Sunt importante, pentru că Moldova e în criză și e în criză tocmai din pricina acestei susțineri pe care Moscova a acordat-o de-a lungul timpului unor președinți, Dodon e ultimul dintr-o serie. Nu e ceva nou, nu doar din 2016 avem o asemenea situație. Pe de altă parte, evident că Moscova nu-i deloc încântată să audă ceea ce Uniunea Europeană și Statele Unite cer peste tot în lume, și anume alegeri corecte, drepte, iarăși dacă ne referim la cazul Belarusului, toată lumea știe că alegerile au fost fraudate și acesta-i motivul pentru care Uniunea Europeană a luat distanța pe care a exprimat-o foarte bine și șeful diplomației, și pe care au marcat-o și alți politicieni europeni. Rușii știu că nu pot câștiga în Moldova cu Dodon decât fraudând. Din nou, nu-i ceva care să fie descoperit acum și toată lumea știe la Chișinău lucrul acesta și evident că, pe de altă parte, Moscova profită acum de pe urma contextului electoral din Statele Unite, alegerile din Republica Moldova au loc cu o zi înaintea celor din Statele Unite și încearcă să sugereze că Statele Unite acum ar fi preocupate în mai mare măsură de ce se întâmplă la Chișinău decât de ce se întâmplă în Statele Unite. E puțin fantezist, evident, un asemenea scenariu, dar serviciile de spionaj, propaganda rusă s-au obișnuit cu asemenea istorii incredibile care sunt vândute publicului”, a mai spus Cristian Preda.

Noutăţile partenerilor

comentarii: