Chișinăuienii vor plăti mai mult pentru evacuarea gunoiului: Când intră în vigoare noile tarife

În următorii doi ani, tarifele pentru colectarea și transportarea deșeurilor din municipiul Chișinău vor crește cu circa 30%, iar până în anul 2028 de 2,6 ori.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit unei decizii a Consiliul municipal Chișinău aprobate pe 20 octombrie, la propunerea administrației capitalei, majorarea tarifelor pentru evacuarea deșeurilor este necesară pentru a putea rambursa credite contractate pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău", scrie mold-street.com.

Tarifele vor creşte de la 9,25 lei la 24 lei pentru un locatar:

„Conform calculelor preventive, se estimează o creștere a tarifelor pentru un locatar la bloc de la 9,25 lei pe lună în prezent, până la 12 lei pe lună în anul 2022 și 24 lei pe lună în 2028. Pentru un locatar în sector particular – de la 18,50 lei pe lună în prezent, până la 24 lei pe lună în 2022 și 48 lei pe lună în 2028", se arată în documentele publicate de municipalitate.

Tarifele pentru evacuarea gunoiului / Sursa:mold-street.com

CMC a aprobat pe 20 octombrie 2020 un contact de împrumut, între ÎM „Autosalubritate" și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 9 milioane de euro, pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău".

Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv 3 ani perioada de grație, calculați la data semnării contractului.

Sursa de finanțare pentru rambursarea împrumutului bancar, a dobânzii și comisioanele va fi asigurată prin ajustarea anuală a tarifelor pentru colectarea și transportarea deșeurilor, de către persoanele fizice și cele juridice.


Pub