Turist în Moldova: „Zoo Clubul din Bardar”

Săptămâna aceasta îți propunem ca destinație turistică ZooClubul din Bardar. Situat la numai 13 km de Chișinău, un drum cu microbuzul care te costă 13.80 lei, această mică gospodărie țărănească a devenit una dintre cele mai frumoase atracții turistice din zonă și asta datorită „locatarilor” săi pufoși și gălăgioși.

Grădina zoologică privată a fost fondată în anul 2000. La început a fost o crescătorie de struți, care treptat s-a transformat într-o adevărată oază unde poți descoperi peste 100 de specii de păsări și animale domestice și exotice: struți, cai, ponei, caprine, alpaca, urs spălător, cangur alb, porci, găini, fazani, păuni, lebede, struți, prepelițe etc.  „Avem o grădină zoologică care oferă contact direct cu animalele. La grădina noastră, spre deosebire de grădina din Chișinău, oamenii pot hrăni și mângâia animăluțele. Acestea de mici sunt crescute de oameni și sunt obișnuite cu mângâierile și atenția, la rândul lor, fiind foarte blânde”, explică Diana Rotaru, administratoarea Zoo Clubului. 

Înainte de a face o plimbare prin „gospodărie”, femeia ia cu ea o pungă cu covrigi și fructe tăiate. „Animalele sunt ca niște copii, nu poți să vii la ele cu mâna goală”, zâmbește Diana. De aceea, chiar la intrare poți cumpăra cu 10 lei un pachet cu fructe și legume proaspete pe care să le împarți animalelor. 

Ce oferă și cât costă

Viețuitoarele din parc așteaptă oaspeții de la 9:00 până la 17:00, de marți până duminică. Prețul de intrare este de 20 de lei, iar copiii de până la 5 ani au acces gratuit. Pandemia i-a impus pe administratori să limiteze timpul de aflare pe teritoriu, doar 45 de minute, „pentru a nu crea rânduri mari la poartă”, explică Diana Rotaru, menționând că perioada asta a fost destul de benefică pentru animalele care au putut să se reproducă liniștite, dar și pentru că numărul celor dornici de a vizita acest loc minunat a crescut considerabil. „Aveam zile când veneau și câte 4000 de oameni”, povestește administratoarea. În rest, nu ai nicio restricție să mângâi sau să fotografiezi animalele.

 Totodată, în weekend poți să faci câte un cerc pe un cal sau ponei  într-un manej special amenajat. Cercul de 70 m va costa 30 de lei. Pentru călăreții mai experimentați, administratorii propun închirierea unui cal cu care să meargă în tururi ecvestre împreună cu instructorul de echitație, admirând liniștea și frumusețea câmpiilor din jur. Plimbarea pe cal va dura 1-2 ore, iar prețul este de 800 de lei. Dacă vrei să te simți pentru câteva clipe un adevărat Robin Hood, poți să încerci să tragi cu arcul: 5 săgeți costă 20 de lei. Iar dacă ai poftă să iei o cină romantică alături de persoana dragă o poți face chiar pe teritoriul gospodăriei, pe malul iazului cu lebede, unde vei putea savura gustul prepelițelor la cuptor cu cartofi pai delicioși, potrivite perfect cu o salată proaspătă cu ouă de prepeliță. 

Pentru familiile mari, care vor să petreacă o zi și o noapte în această gospodărie țărănească, proprietarii au pregătit o cabană confortabilă cu un acoperiș din stuf, 3 dormitoare și o saună, precum și o priveliște minunată spre lac și întreaga zonă. Închirierea acestei cabane este de 250 de euro pentru 24 de ore. 

De asemenea, proprietarii lucrează asiduu la amenajarea unei zone unde să poți să-ți amenajezi corturile și să petreci timpul plăcut. 

Iar la plecare, ai putea să treci pe la micul magazin de unde să cumperi carne sau ouă proaspete de prepeliță, carne de porc sălbatic, carne de rață sălbatică, lapte și caș de capră, etc. 

Pe cine am cunoscut în Zoo Club

În Zoo Clubul din Bardar am ajuns cu mult timp înainte de începerea pandemiei și mi s-a părut un loc absolut minunat, unde poți descoperi animale pe care le-ai văzut doar la televizor și care sunt răsfățate și îngrijite cu atenție de proprietari. Aici nu vezi ochi triști de animăluțe, decât în cazul lui Șurik, ratonul care e pus pe dietă, ca să nu sufere un atac de cord. „Este cam bătrân și apoi îi place să mănânce mult și bine, așa că acum trebuie să stea la regim și din această cauză este mai morocănos”, zâmbește Diana privind spre Șurik. Apropo, ratonul este numit și ursul spălător pentru că adoră să-și spele hrana înainte să o mănânce – avem ce învăța de la el, nu? :).

Alături, locuiește Şrek. E un măgăruș adorat de toți copiii. „L-am găsit în Ialoveni, pe drum. Poliția ne-a sunat să venim să-l luăm. Era tare slab și chinuit, iar după câteva săptămânii de îngrijiri și-a revenit”, îi prezintă biografia pe scurt Diana. În perioada pandemiei Șrek s-a îngrășat atât de tare, că administratoarea a glumit cu un vizitator că va fi dus la carne. „Un copil a auzit asta și de atunci vine în fiecare săptămână să se asigure că măgărușul preferat nu va dispărea”, râde femeia. Dar cea mai primitoare în această gospodărie, desigur, este Lola, o scroafă vietnameză, care se plimbă liniștită prin zonă și îi întâmpină pe toți vizitatorii. „Dacă te vede cu o pungă cu bunătățuri merge după tine până nu se asigură că a golit totul”, spune Diana.

Tot aici poți vedea ponei care mănâncă liniștiți, dar și să faci cunoștință cu Ivar, calul belgian de tracțiune care deși este foarte mare, reprezintă una dintre cele mai blânde rase de cai din lume, care adoră… ciocolata. Și desigur, din această colecție de noi cunoștințe neapărat trebuie să facă parte și alpaca Romica, cea mai populară pentru selfi-urile făcute în zonă.  

Ce spun oamenii care au fost 

„Weekend-ul precedent am vizitat Zooclub.md și am rămas plăcut surprinși de această locație! Noi am ales să îl vizităm dimineața, și cred că a fost o decizie bună, nu era trafic prea mare de vizitatori și am putut savura împrejurimile în liniște. Cât despre animale – sunt adorabile”, a scris un internaut.

O altă vizitatoare a scris pe pagina Clubului că i-a plăcut atmosfera pozitivă și animăluțele prietenoase. 

„Aici e ca întotdeauna interesant și distractiv. Pentru prima dată am tras cu arcul, iar acum vreau să-mi cumpăr un arc… Căluții au fost drăgălășiți, iar purcelușii care se plimbau prin zonă s-au împrietenit cu toți copii care au venit”, scrie Elena. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.