(video) Iurie Bolboceanu despre „influențele politice” asupra Procurorului General: „Stoianoglo nu este omul care poate fi controlat de cineva”

Procurorul General, Aleksandr Stoianoglo, este o persoană ce nu poate fi influențat de nicio persoană politică, iar în capul mesei are legea. Declarațiile au fost făcute de fostul deputat al PDM, Iurie Bolboceanu, achitat în dosarul pentru trădare de Patrie. în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, de la TV8.

Foto: Colaj

„Cu venirea lui Aleksandr Stoianoglo la Procuratura Generală, reieșind din faptul că am fost măcilărit 3,5 ani de tot acest sistem, a apărut o scânteie. Dacă această scânteie nu va fi susținută ca ea să se transforme într-o flacără, nicio reformă ce ține de sistemul justiției nu va fi”, susține Iurie Bolboceanu.

În ceea ce privește multiplele critici venite din partea mai multor entități, că Procurorul General nu ar fi intentat dosare penale pe anumite situații, deși trebuie în opinia lor, precum situația cu videoul în care apare Igor Dodon și renumitul „kuliok”, Bolboceanu spune că criticile sunt binevenite, dar Stoianoglo se conduce după buchia legii.

„Criticile tot sunt bune. Eu foarte bine ascult toate declarațiile lui Stoianoglo, de la prima declarație și până la ultima. Eu nu sunt jurist și nu vreau să intru în detaliile „kuliok”, dacă putea fi intentat un dosar penal sau nu, dar dacă noi ne dorim ca să fim corecți, noi nu putem să nu observăm că Stoianoglo în capul mesei are legea și mai mult nimic. Dacă legea permite, el va acționa, dacă legea nu permite, el nu va acționa și după careva dispoziții Stoianoglo nu va activa în Procuratură, sub așa principii și sub așa presupuneri”, continuă ex-deputatul.

Totodată, Iurie Bolboceanu se arată încrezător că Stoianoglo va putea schimba sistemul dacă oamenii profesioniști vor trece de partea acestuia.

„Dacă va reuși Stoianoglo să atragă profesioniști de partea sa, să-i convingă că lucrăm conform legii în Republica Moldova, atunci lucrurile se vor schimba.” Mai mult, persoanele care au fost supuse să îndeplinească ordine în vremea când Vladimir Plahotniuc era șef al Partidului Democrat, posibil ar fi făcut-o din obligativitate, „pentru că acești oameni aveau familii acasă”.

„Stoianoglo nu este omul care poate fi de cineva influențat. Unii spun asta din cauza interselor politice, intereselor de grup, unii din necunoașterea situației reale, alții din necunoașterea persoanei, deoarece mulți până la el au fost „procurori de buzunari”, a conchis Bolboceanu.

Amintim că la datade 18 mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la întrevederea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la sediul Partidului Democrat încă atunci când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, ce era transmisă de către o persoană pe nume Costea și ar urma să ajungă la cineva pe nume Cornel. Parlamentarul cere Procuraturii Generale să precizeze dacă aceste imagini au fost examinate în cadrul investigației privind dosarul de finanțare a PSRM, clasat la începutul lunii martie 2020 din lipsa faptului infracțiunii.

Șeful statului a calificat imaginile drept un scenariu de atac asupra sa, prin scoaterea „conservelor oligarhice” în spațiul public. Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor prezentate și a spus că la acea întrevedere „fiecare își făcea jocul și sceneta” pregătita din timp.

În aceeași zi, Procuratura Generală a spus că nu se poate autosesiza pe marginea imaginilor video publicate de către deputatul Iurie Reniță, deoarece „procuratura nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări”.


Pub