Un tablou semnat de Banksy, care parodiază seria „Les Nympheas" pictată de Monet, vândut cu 8,5 milioane de euro

„Show me the Monet", un tablou semnat de artistul urban britanic Banksy, care parodiază seria „Les Nympheas" pictată de Claude Monet, a fost vândut miercuri la Londra cu 7,6 milioane de lire sterline (8,5 milioane de euro), au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Sotheby's, citaţi de AFP.

Foto: Les Nympheas

„Cinci colecţionari hotărâţi" şi-au disputat timp de aproape nouă minute, în cadrul unei licitaţii online, această operă de artă, al cărei preţ estimativ era cuprins între 3 milioane şi 5 milioane de lire sterline, înainte ca unul dintre ei să o achiziţioneze cu 7,6 milioane de lire sterline, "al doilea preţ de vânzare obţinut vreodată" de o operă a lui Banksy în cadrul unei licitaţii.

Acest tablou din 2005 reia una dintre celebrele opere ale pictorului impresionist francez Claude Monet, ce prezintă un pod japonez deasupra unui bazin de apă acoperit de nuferi. Însă, în lucrarea lui, artistul britanic a introdus conuri portocalii de semnalizare rutieră şi un vechi cărucior de cumpărături, transmite Agerpres.

„Banksy evidenţiază în opera lui dispreţul societăţii faţă de mediul înconjurător în faţa exceselor risipitoare ale consumerismului", a declarat într-un comunicat Alex Branczik, directorul diviziei europene de artă contemporană din cadrul casei Sotheby's, care îl consideră pe artistul originar din Bristol drept "un vizionar".

„Show me the Monet" face parte dintr-o serie de tablouri intitulată „Crude Oils", în care Banksy se amuză deturnând sensul unor mari opere clasice din pictură.

Seria lui Banksy cuprinde şi o versiune a „Florii soarelui" de Van Gogh cu petale ofilite, o pictură ce o prezintă pe Marilyn Monroe din celebra lucrare a lui Andy Warhol deghizată în Kate Moss, dar şi o parodie a tabloului „Nighthawks" al lui Edward Hopper, ce prezintă un bărbat în lenjerie intimă în culorile drapelului britanic, care sparge cu un scaun geamul celebrului bar din lucrarea originală a pictorului american.

„Show me the Monet" nu a reuşit să doboare precedentul record de preţ pentru o lucrare semnată de Banksy, stabilit în 2019 de `Devolved Parliament" (o lucrare în care politicienii britanici din Camera Comunelor sunt înlocuiţi de cimpanzei, n.r.), care s-a vândut cu 9,9 milioane de lire sterline (11,1 milioane de euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, pulverizând estimările iniţiale ale specialiştilor, situate în intervalul 1,5 milioane - 2 milioane de lire sterline (1,7 milioane - 2,25 milioane de euro).


Pub