LIVE din Casa Mare, la Copceac: Dezvoltarea zonei de sud a Republicii Moldova, prin prisma proiectelor de asistență ale Uniunii Europene

Instrumentele de finanțare în cadrul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova și modul în care Grupurile de Acțiune Locală (GAL) oferă susținere zonelor rurale în realizarea proiectelor de dezvoltare locală, au fost subiectul discuțiilor ediției „LIVE din Casa Mare”, desfășurată în localitatea Copceac din UTA Găgăuzia.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Locuitorii satului Copceac din sudul țării au acum acces la un sistem ecologic de epurare a apelor uzate și astfel, mențin un mediu mult mai curat. Anatolie Talmaci, viceprimarul satului Copceac a povestit că proiectul este unul de avengură și se datorează cooperării fructuoase cu partenerii europeni.

Stație de Epurare / Sursa:Copceac

„În total, este vorba despre un grant în valoare de 450 de mii euro, bani cu care s-a construit cea mai modernă stație de epurare din regiunea de sud a țării”, a povestit viceprimarul.

Un alt beneficiar al spijinului UE este Ivan Garizan, care și-a realizat visul de a păstra și de a promova bucătăria tradițională găgăuză. „Satul Copceac este singura localitate unde mai găsești salamul baur. Acum am primit bani prin aceste programe pentru a extinde mica noastră afacere. Așa cinstim strămoșii noștri, păstrăm cultura și tradițiile noastre, dar și popularizăm bucătăria noastră, întrucât baur se face după o rețetă absolut specială”, a povestit Ivan.

Sprijinul oferit de UE nu se oprește aici. Mai multe localități din sudul țării au beneficiat de sprijin pentru a deschide Centre de dezvoltare pentru copii, terenuri moderne de joacă, Centre sociale pentru persoanele în vârstă, dar și fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii.

Magdalena Müller-Uri, Șefă Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a precizat printr-un discurs online că Uniunea Europeană crede în potențialul localităților rurale, unde oamenii își unesc forțele și construiesc un viitor prosper acolo unde trăiesc.

„Cu suportul Uniunii Europene, peste 250 de proiecte locale vor fi implementate până la sfârșitul acestui an, în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală..Acestea vor contribui la dezvoltarea economică, creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și la crearea locurilor de muncă, servind drept exemplu și pentru întreaga comunitate. Campania „UE pentru Moldova Rurală” demonstrează rezultatele și schimbările realizate în localitățile rurale cu susținerea Uniunii Europene, sperăm ca aceste inițiative să ne inspire pe toți și să creăm împreună mai multe istorii de succes”.

Centrul Bătrâneții Liniște / Sursa:Copceac

Ana Cerneva, Directorul Executiv al Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova a relatat despre experiența implementării Abordării LEADER în Republica Molodva, menționând că Grupurile de Acțiune Locală implică sectorul public, antreprenorial și civic la dezvoltarea durabilă și intersectorială a localităților. „Astăzi în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acțiuni Locale, care acoperă aproximativ 35% din zonele rurale, iar datorită suportului Uniunii Europene am creat o bază de date a inițiativelor locale care ar dori să creeze GAL-uri, așa încât 7 GAL-uri vor fi create în mai puțin de o lună, iar până la sfârșitul anului 2021, LEADER va acoperi în proporție de 50% zonele rurale din Republica Moldova”.

Irina Arpentii, Coordonator de Program, Solidarity Fund PL în Moldova a vorbit despre cum sunt finanțate Grupurile de Acțiune Locală, subliniind faptul că în acest an 23 de GAL-uri au beneficiat de granturi europene în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Potrivit Irinei Arpentii, bugetul total al proiectului constituie 800.000 EURO și va fi direcționat pentru susținerea proiectelor locale din domeniile infrastructură, turism, cultură și tineret.

Live din Casa Mare / Sursa:UE pentru Moldova rurală

Oleg Garizan, Președintele GAL „Dolina Rodnikov” a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de viața a locuitorilor din zonele rurale, menționând importanța implicării populației în realizarea proiectelor de infrastructură socială, atragerea investițiilor, dar și în asigurarea transparenței proceselor administrației publice locale. Totodată, acesta a menționat că în cadrul Grupului De Acțiune Locală „Dolina Rodnikov” este încurajată dezvoltarea micului business, cum ar fi afacerile apicole, producerea salamului tradițional baur și alte întreprinderi care creează noi locuri de muncă și a mulțumit Uniunii Europene, pentru faptul că investește și crede în perspectivele localităților rurale.

Live din Casa Mare / Sursa:UE pentru Moldova rurală

Prezentă la eveniment, managerul GAL „Jemciujina Iuga”, Inga Ropot a subliniat faptul că oamenii cred în eficiența abordării LEADER și pe lângă contribuția proprie în procesul de implementare a proiectelor, aceasta fiind și una din condițiile inițiale ale apelurilor de finanțare, locuitorii din zonele rurale depun eforturi maxime pentru a avea o viață mai bună în localitatea lor.

Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, următoarea ediție va avea loc în localitatea Bașcalia din raionul Basarabeasca și va reuni partenerii locali într-un dialog despre activitatea Grupurilor de Acțiune Locală și realizările proiectelor implementate cu suportul Uniunii Europene.


Pub