Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic: „Faptul că te-ai născut în regiunea transnistreană nu trebuie să fie o piedică în exercitarea drepturilor constituționale”

Biroul Politici de Reintegrare încearcă să asigure un echilibru între dreptul la vot și securitatea cetățenilor în timpul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie 2020, a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în cadrul conferinței online „EU Debates Cafe”, organizată de Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE).

Foto: UNIMEDIA

Cristina Lesnic a informat despre acțiunile întreprinse de Biroul Politici de Reintegrare și delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control pentru facilitarea circulației cetățenilor în ziua alegerilor, prevenirea și documentarea eventualelor incidente în Zona de Securitate și informarea alegătorilor din stânga Nistrului.

„Aceste acțiuni reies din obligațiile pozitive ale Guvernului față de cetățenii săi, căci faptul că te-ai născut în regiunea transnistreană nu trebuie să fie o piedică în exercitarea drepturilor constituționale”, a declarat Cristina Lesnic. Viceprim-ministra a subliniat că numărul locuitorilor din regiunea transnistreană cu acte de identitate emise de autoritățile constituționale a crescut permanent după introducerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice este vorba de 338 957 de cetățeni ai Republicii Moldova care au primit acte de identitate legale sau au dobândit cetățenia Republicii Moldova.

Astfel, au fost făcute demersuri către structurile de la Tiraspol, pentru a permite circulația alegătorilor în ziua alegerilor, au fost verificate, inclusiv cu sprijinul OSCE, funcționalitatea căilor de acces peste râul Nistru, stabilirea secțiilor de vot, etc. Totuși, Cristina Lesnic a subliniat comportamentul imprevizibil al Tiraspolului.


Pub