Andrei Năstase a depus un denunț împotriva șefului statului. Ce acuzații îi aduce și cum comentează Procuratura Generală

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a depus astăzi un denunț la Procuratura Generală privind examinarea acțiunilor Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prin prisma infracțiunilor prevăzute în articolele 327, 328, 337 din Codul Penal - abuz în serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, trădare de patrie.

Foto: UNIMEDIA

„Situația este extrem de gravă. Aceste alegeri dovedesc că structurile noastre de securitate națională sunt într-un colaps total, sunt incapabile să vegheze la suveranitatea Republicii Moldova. Fiecare face ce vrea, însuși Dodon fiind anexa unor alte interese străine la noi în țară. Vă îndemn să fim vigilenți, responsabili și foarte asumați. Nu lăsați Moldova pradă afacerilor de spionaj de tot felul. Avem o singură țară și o singură viață, trebuie să alegem ce facem cu ele. Vă spun că sunt singurul care nu are cheițe în exteriorul țării. Acesta este motivul pentru care sunt atât de atacat și linșat cu zeci de sondaje false. Toți acești indivizi pe care eu îi voi matura pur și simplu din Republica Moldova fac tot ce le stă în putință ca eu să nu ajung în turul doi. Pentru că doar eu îl bat pe Dodon în turul doi”, a declarat Năstase, în fața Procuraturii, înainte să depună denunțul.

La rândul său, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a declarat, într-o conferință de presă că instituția „nu dispune deocamdată de informații că Igor Dodon în perioada în care își exercită funcția de președinte a prezentat materiale Kremlinului”.

Totodată, Stoianoglo a menționat că nu va permite atragerea instituției în jocuri politice, cu atât mai mult că suntem în plină campanie electorală.

„Nu credem că prin instrumentul procuraturii trebuie să fie rezolvate problemele politice. Acesta este un element care a fost folosit în perioada când statul a fost capturat, iar procuratura a fost un instrument pentru înlăturarea concurenților politici, economici și alții. Pe viitor așa ceva nu va fi", a mai declarat Stoianoglo.

Reacțiile vin după investigația Rise Moldova și Dossier, potrivit căreia Igor Dodon și-ar coordona acțiunile cu oameni de la Moscova, inclusiv conținutul discursurilor publice. Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon la Președinție, a calificat investigația drept un fals, special promovat în plină campanie electorală.


Pub