Oamenii care și-au creat propria rețea wireless ca să vezi că orice e posibil

Un trib nativ american din Dakota de Sud a rezolvat una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă școlile tribale pe fondul pandemiei Covid-19. A elaborat un plan de furnizare a computerelor și a conexiunilor de internet de mare viteză rentabile tuturor elevilor și profesorilor.

Foto: www.nbcnews.com

De la începutul lunii iunie, tribul lucrează la un plan ambițios de a-și construi propria rețea de internet wireless. Ideea este de a transmite un semnal de internet de mare viteză, fără fir, în rezervația de aproximativ 207 de mile pătrate Lower Brule folosind unde radio digitale, similar cu modul în care telefoanele mobile comunică între ele, citează Playtech.

Cum au depășit problema lipsei de acces la internet?

O combinație între tehnologie nouă, eforturile unei organizații non-profit din California, un aflux de finanțare federală CARES Act și puțin noroc s-au reunit în momentul potrivit pentru tribul Lower Brule, a declarat fostul președinte tribal Boyd Gourneau.

Gourneau a spus că a întâlnit întâmplător un executiv cu o organizație numită MuralNet la o conferință pentru președinții tribali înainte de a începe pandemia Covid-19.

MuralNet a fost fondat în 2017 special pentru a ajuta guvernele tribale să exercite suveranitatea asupra accesului la internet al popoarelor lor, fiind șansa tribului de a-și construi în cele din urmă rețeaua de internet wireless.

Rețeaua wireless Lower Brule Sioux Tribe a fost pusă în funcțiune pentru aproximativ 250.000 de dolari, a spus Gourneau.

Iar spre deosebire de hotspot-urile Verizon și AT&T, cumpărate de multe alte triburi pentru studenții lor, rețeaua Lower Brule este atât permanentă, cât și deținută în întregime de trib.

Compania de tehnologie nonprofit a ajutat la înființarea rețelei

În iunie, Consiliul tribal Brule de Jos a colaborat cu organizația nonprofit din Silicon Valley numită MuralNet pentru a-și planifica și construi rețeaua de internet wireless. Scopul tribului era să difuzeze un semnal de internet de mare viteză către fiecare casă din rezervare până la începerea școlii pe 8 septembrie.

Pentru a-și îndeplini obiectivul, tribul a solicitat o licență de difuzare temporară, astfel încât să poată transmite semnalul de internet înainte de a primi licența oficială FCC (Federal Communications Commission).

Cu ajutorul organizației nonprofit, tribul Lower Brule a solicitat și a primit o autorizație temporară pentru difuzarea unui semnal de internet utilizând spectrul de 2,5 GHz.

MuralNet, care are un parteneriat cu conglomeratul tehnologic Cisco Systems pentru a construi rețele fără fir pentru triburi, a ajutat apoi tribul să configureze antene pe turnul lor de apă municipal pentru a transmite un semnal wireless care oferă oricui are routerul potrivit acces imediat la internet prin intermediul liniei de fibră optică a tribului.

În esență, tribul Lower Brule și-a construit propria rețea celulară, a declarat Mariel Triggs, CEO al MuralNet.

„Își distribuie propriile hotspoturi, deci nu există taxe de abonament”, a spus Triggs. “Ei au controlul asupra acestuia, ajung să o întrețină și tot ce trebuie să facă este să plătească pentru conexiunea la conducta de internet pentru întregul sistem”.

Un beneficiu în plus este faptul că o rețea fără fir necesită mult mai puțin timp pentru a fi construită

De la început până la sfârșit, rețeaua tribului Lower Brule a durat doar aproximativ două luni pentru a se pune în funcțiune, a spus Triggs. Tribul s-a întâlnit prima dată cu MuralNet pe 1 iunie, iar rețeaua sa difuza până la sfârșitul lunii iulie.

Începând cu 29 septembrie, existau 25 de gospodării din Brule de Jos care accesau rețeaua tribului, a spus Gourneau.

Deoarece tehnologia internetului wireless este mult mai accesibilă, practic orice trib care vrea să încerce să-și înființeze propria rețea are acum posibilitatea, a spus Triggs.

Pentru viitorul imediat, tribul va rămâne concentrat pe asigurarea accesului imediat și continuu la internet a studenților săi, a declarat noul președinte al tribului Lower Brule, Clyde Estes, care a preluat funcția în octombrie.

Potențialele beneficii economice pe termen lung pentru întreaga comunitate ar putea fi imense dacă un serviciu de internet rapid și fiabil poate fi implementat și menținut, a spus el.


Pub