22/10/2020

Datele despre procesele de judecată din Republica Moldova sunt stocate pe două platforme online.

Prima este Portalul național al instanțelor de judecată – care ne oferă acces la paginile web ale tuturor judecătoriilor de fond și ale curților de apel.

A doua este Curtea Supremă de Justiţie – instanţa judecătorească supremă. Cu alte cuvinte, la nivel național, ea are ultimul cuvânt de spus.

.

Portalul național al instanțelor de judecată


Platforma poate fi accesată la adresa – instante.justice.md. Pe pagina de start, vedem o înșiruire ale instanțelor de judecată de prim nivel, adică acolo unde, de regulă, începe un proces de judecată, și judecătoriile de nivel doi, adică Curțile de Apel. Denumirile coincid în mare parte cu numele localităților în care se află.

Observăm că instanțele sunt ordonate în patru coloane, în funcție de curtea de apel în a cărei competență teritorială intră. Altfel spus, dacă un proces a avut loc la Căușeni, el ar putea continua la Curtea de Apel Chișinău. Sau dacă procesul a avut loc la Cimișlia, el ar putea continua la Curtea de Apel Comrat.

tutorial-instante-1Să accesăm pagina Judecătoriei Chișinău, spre exemplu. Pe lângă diverse informații de ordin organizatoric, cum ar fi lista judecătorilor, bugetul instituției sau datele de contact, aici găsim informații despre agenda ședințelor de judecată, hotărârile instanței, unele încheieri, citații publice, cât și cereri și dosare pendinte, adică cele care așteaptă să fie examinate.

Accesând Agenda ședințelor de judecată, vedem mai multe opțiuni de căutare, cea mai simplă fiind caseta „Denumirea dosarului”, unde putem introduce numele unei persoane sau a unei companii care ne interesează. Eventual, am putea filtra rezultatele după tipul dosarului: civil, contravențional sau penal.

Dacă facem o căutare după numele afaceristului Platon Veaceslav, eliberat acum câteva luni din închisoare, vedem că el se judecă cu doi deputați – Denis Ulanov și Andrian Candu, ambele procese având la bază același motiv – apărarea onoarei și demnității.

tutorial-instante-2

Dacă filtrăm rezultatele după tipul dosarului, selectându-le pe cele penale, vedem că, la 5 octombrie 2020, afaceristul a trebuit să se prezinte în fața judecătoarei Stella Bleșceaga de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un proces în care Platon este acuzat de escrocherie (art. 190) și spălare de bani (art. 243). Din istoricul ședințelor de judecată, vedem că multe dintre ele nu au avut loc, fiind amânate în mod constant.

Continuăm căutările. Schimbăm categoria și efectuăm căutări similare prin Hotărârile instanței în dosarele penale. Vedem că, în 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de pușcărie tot pentru escrocherie și spălare de bani.

Acum să vedem ce a decis Curtea de Apel Chișinău în dosarele lui Platon. Revenim la pagina de start a platformei și accesăm adresa instanței de apel. Mergem la Hotărârile instanței, le selectăm pe cele emis în cauze penale și dăm la căutare: Platon Veaceslav.

tutorial-instante-3

Dacă în unele cazuri reușim să obținem hotărârea instanței, dând click pe PDF-ul atașat, în alte cazuri, cum ar fi această decizie din data de 14 decembrie 2018, obținem un fișier cu 112 pagini albe. Sau… aproape albe.

În astfel de cazuri, putem face un demers în adresa instanței pentru a cere o copie a actului judecătoresc sau putem sesiza Agenția de administrare a instanțelor judecătorești pentru a remedia eroarea.

.

Pagina web a Curții Supreme de Justiție


Pentru a afla mai multe detalii despre dosarele ajunse la Curtea Supremă de Justiție, accesăm site-ul instituției – csj.md.

Informații despre procesele de judecată se regăsesc la trei rubrici:

  • Lista cererilor pendinte, adică cererile care așteaptă să fie examinate
  • Agenda şedinţelor de judecată și
  • Jurisprudenţa CSJ.

Dacă accesăm Lista cererilor pendinte, avem în față lista ultimelor cereri depuse, cu diverse detalii, precum Părțile din dosar sau Obiectul (motivul) care stă la baza disputei judiciare.

tutorial-csj-1

Revenind la pagina principală și accesând Agenda ședințelor de judecată, observăm că, această dată, platforma ne cere să selectăm tipul completului de judecată care examinează dosarul. În cazul nostru, de interes sunt ultimele trei secțiuni:

Pentru a afla, de exemplu, detalii despre procesele de judecată în care figurează numele afaceristului Veaceslav Platon, selectăm rubrica Plenul Colegiului Penal, știind din start că a fost anchetat penal. În căsuța destinată părților din dosar, îi vom introduce numele. Vedem că ultima ședință a avut loc la 7 mai 2020, la ora 10.00, fără participarea părţilor, dosarul fiind pornit pentru Escrocherie (art. 190) și Spălarea banilor (art. 243).

tutorial-csj-2

Agenda ședințelor celorlalte două colegii arată și funcționează în principiu la fel.

Hotărârile și încheierile le găsim la rubrica – Jurisprudența CSJ. Și aici trebuie să selectăm din mai multe opțiuni.

tutorial-csj-2-1Continuăm să facem căutări după numele lui Platon și selectăm hotărârile Plenul Colegiului Penal. Apare o singură înregistrare. E vorba de un dosar pornit pentru Escrocherie și Spălarea banilor, iar decizia poate fi accesată pe linkul din prima coloană.

O căutare similară facem și la Colegiul Penal, unde găsim mai multe rezultate. Din textul unei decizii din noiembrie 2018, aflăm și care a fost poziția instanțelor inferioare pe acest dosar. Respectiv, vedem că, în aprilie 2017, sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare pentru Escrocherie și Spălarea banilor (pct. 1, pag. 1). Ulterior, decizia primei instanțe a fost atacată cu apel și de către procuror, și de către Platon (pct. 3, pag. 10). Procurorul a cerut o pedeapsă mai mare – de 23 de ani (pct. 3.1, pag. 10), iar Platon – să fie achitat (pct. 3.2, pag. 11).

În decembrie 2017, Curtea de Apel Chişinău a menținut în principiu hotărârea primei instanțe. (pct. 4, pag. 23)

Iar la final vedem decizia finală a Curții Supreme de Justiție, care a respins toate cererile, Veaceslav Platon fiind condamnat definitiv la 18 ani de închisoare. (pct. 9, pag. 123)

O altă opțiune de căutare pe pagina csj.md și care poate fi cu adevărat utilă este Sistemul de căutare analitică a jurisprudenței. Aceasta oferă posibilitatea de a căuta, inclusiv prin textul hotărârilor de judecată, după cuvinte cheie. Fie că e vorba de nume proprii, fie de nume comune.

Spre exemplu, la o căutare după numele de familie al mitropolitului Moldovei, obținem două rezultate, iar un click pe bulina cu + din stânga ne permite să vedem contextul în care apare cuvântul dat la căutare, fără să deschidem documentul propriu-zis.

tutorial-csj-3

Dacă facem o căutare după cuvântul mită, sistemul ne găsește 192 de rezultate. Dacă ne interesează deciziile în care apare termenul de jurnalist – obținem 39 de rezultate.


Acest material video a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.

Alte tutoriale video:
Unde găsim informații despre achizițiile publice
Cum găsim profilurile unor figuri publice – People of Interest
Cum obținem documente din străinătate
Cum aflăm informații prețioase despre companiile din Moldova
Cum documentăm averile și interesele demnitarilor
Cum verificăm companiile din Marea Britanie



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol