Reprezentanți ai societății civile dezmint informațiile „umflate” ale socialistului Țîrdea

Anticoruptie.md
22/10/2020

Mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au dezmințit pretinsele probe ale parlamentarului socialist Bogdat Țîrdea despre finanțarea „odioasă a agenților străini” în Moldova. Aceștia susțin că cifrele colportate de parlamentarul PSRM despre granturile oferite de organizațiile internaționale sunt „umflate” de câteva ori. Asemenea atacuri, potrivit reprezentanților ONG-urilor, sunt caracteristice regimurilor antidemocratice, corupte și autoritare.

Directoarea executivă a Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, precizează că bugetul pe care l-a avut organizația în 2014 a fost „umflat” de Țîrdea cu 100.000 de dolari.

„E regretabil că falsurile și manipulările sunt utilizate ca piste de atac împotriva societății civile, cu atât mai mult cu cât acestea sunt lansate de un deputat. Dacă sunt probleme cu adunarea câtorva cifre, recomandăm să fie consultate informațiile publice despre activitățile Transparency International Moldova (TI-Moldova), supuse auditului conform uzanţelor Transparency International”, a declarat Lilia Carasciuc.

„Astfel, în anul vizat de Țîrdea, 2014, TI-Moldova a avut un buget cu circa 100.000 de dolari mai mic. În plus, în proiectul finanțat de UE, TI-Moldova a condus activitatea și a fost responsabilă de bugetul generalizat al șase ONG-uri din R. Moldova, Polonia, Ucraina și Armenia, care au monitorizat, în baza metodologiei TI-Moldova, politicile de conflicte de interese în statele respective.” 

„La rândul lor, aceste ONG-uri au oferit granturi mici altor 26 de organizații neguvernamentale locale și regionale din statele respective pentru monitorizarea conflictelor de interese la nivel local. Prin urmare, TI-Moldova a fost eficientă în gestionarea bugetului 2014 cu impact maxim posibil în câteva țări”, a declarat Lilia Carasciuc.”

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat că nicio cifră indicată de Țîrdea referitor la proiectele administrate de CIJM nu este corectă.

„Bunăoară, el indică pe un cont de Telegram următoarele detalii: "Tot pentru "investigații jurnalistice" au fost făcute alte transferuri de la același "National Endewement for Democracy". De data aceasta, drept destinatar a fost Centrul pentru Investigații Jurnalistice de la Chișinău. Acesta a primit pe 14 ianuarie 2020 suma de 35.000 de dolari, iar pe 18 martie 2020 – o altă tranșă în valoare de 28.000 de dolari. O altă sumă de 35.000 de dolari pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, tot de peste ocean (NED), a venit pe data de 10 iunie 2020." 

"Din informațiile noastre, continuă Țîrdea, Centrul de Investigații Jurnalistice a mai obținut câteva tranșe de la Freedom House. Astfel, la 5 februarie 2020, se face un transfer de 4000,88 USD, iar la 24 iunie acest an, aceeași sursă transferă pentru Centrul de Investigații Jurnalistice suma de 12.992 de dolari. O altă sumă plătită de Freedom House pentru CIJ este în valoare de 7.992 de dolari, iar transferul a fost făcut pe 20 august. Dacă facem un calcul, cei trei–patru "jurnaliști de investigație" de la acest centru consumă, până în această toamnă, în total, 122984,88 USD, adică aproape 2 milioane 90 de mii de lei. Oare cum se simt cei care citesc despre sărăcia din Moldova din materialele celor care primesc mii de dolari pentru aceste articole?", am incheiat citatul.”

„Este adevărat că unul dintre cele câteva proiecte administrate de CIJM este susținut de NED. Este vorba de un proiect obținut într-o competiție internațională în 2019. Valoarea totală a proiectului este de 52.000 de dolari și este pentru 12 luni. Prima tranșă a fost făcută în 2019, iar altele trei – în 2020. Transferurile din anul acesta arată astfel: 24.02.2020 – 15.000 de dolari (267.387 de lei), 13.05.2020 – 12.000 de dolari (215.688 de lei), 17.08.2020 – 8.000 de dolari (134.004 lei). Acum comparați datele astea cu cifrele enunțate de deputatul socialst, care, după cum vedeți, sunt înflorite de câteva ori. La fel este și în cazul altor cifre prezentare de el”, a menționat președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

„Granturile donatorilor internaționali ne ajută să ne facem liber și profesionist meseria. Dacă nu era susținerea lor, nu aveam cum să descoperim scheme de corupție, abuzuri grave admise de demnitarii publici, interesele lor meschine și schemele pe care le fac pe bani publici. Centrul de Investigații Jurnalistice NU a primit niciodată niciun bănuț, în cei 17 ani de activitate, de la stat. În toți acești ani, CIJM a asigurat locuri de muncă și a plătit impozite la stat. Asta înseamnă bani în Fondul Social din care se plătesc pensiile, în Fondul de asigurări în sănătate și alte taxe la stat. Rapoartele de activitate ale CIJM sunt publice pe toți acești ani, iar pe portalurile noastre www.investigatii.md și www.anticoruptie.md poate fi văzută toată activitatea echipei de jurnaliști.”

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, a declarat că multe dintre interpretările și concluziile anunțate de Bogdat Țîrdea despre organizația pe care o conduce sunt eronate, manipulative și tendențioase.

„Calific această ieșire a domnului autor drept o acțiune concertată în context electoral, menită să decredibilizeze imaginea actorilor neguvernamentali și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care monitorizează și contribuie la procesele democratice și bunei guvernări în Republica Moldova. Condamn aceste și alte atacuri din ultima perioadă la adresa societății civile, a think-tank-urilor și partenerilor de dezvoltare care activează în Republica Moldova”, a spus Groza. 

„Astfel de atacuri sunt caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte și autoritare. Ele trebuie oprite imediat de autoritățile naționale competente. Pentru toți cei interesați să se informeze despre activitatea și fondurile administrate de IPRE vă invităm să vă informați aici. Contribuțiile anuale ale IPRE la Bugetul de stat al Republicii Moldova în perioada 2015–2019 (+10 luni ale anului 2020) sunt de 7.846.918 lei sau în medie aproximativ 1,43 milioane de lei pe an.”

Valeriu Pașa de la think-tankul WatchDog a dezmințit informațiile prezentate de deputatul socialist. „La 19 februarie 2020, nu am recepționat de la NED 112.112 de dolari. Oricine, care nu ar fi cu mințile băute, și-ar fi dat seama că suma e un fake. La acea dată am recepționat într-adevăr pe contul nostru o tranșă finală dintr-un proiect realizat începând cu septembrie 2019. E vorba de 35.000 de dolari. Iar la 25 iunie, în general, nu am primit de la nimeni nimic. Abia în iulie am recepționat o primă tranșă de 40.000 de dolari tot de la NED pentru proiectul de studiere și combatere activă a dezinformării. Este un proiect din care o echipă mare și frumoasă de oameni a produs, produce și va produce zeci de clipuri prin care expunem fake-urile și manipulări pe care le debitați”, a subliniat Valeriu Pașa.

La rândul său, Fundația Soros și-a exprimat regretul că „în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care îi vizează formațiunea politică”.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a venit cu o reacție după prezentarea volumului lui Țîrdea, în care se declară „consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate”, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova. 

„Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii”, a scris diplomatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Anticoruptie.md
22/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii