/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Universitatea de Medicină a inaugurat un cămin renovat. Lucrările au costat peste 20 de milioane de lei

missing
22 octombrie 2020, ora 22:10

Cămin de milioane pentru viitorii medici. Studenții anului doi de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Nicolae Testemițanu, au trecut, astăzi, în casă nouă. Este vorba despre un cămin renovat din temelie cu peste 20 de milioane de lei. Acesta este dotat cu mobilier nou-nouț, dar și electrocasnice. Studenții spun că, acum, sunt și mai motivați să învețe bine, dar totuși solicită să fie reparate și celelalte cămine, unde condițiile nu te fac deloc să te simți „ca acasă”.

VICTOR ȘCHIOPU, DIRECTOR, CAMPUSUL STUDENȚESC: „Campusul studențesc este ca un ceaun în care se prepară lucrătorii sistemului medical.”

Renovarea căminului a durat apoximativ un an, timp în care a fost reînnoită fațada blocului și au fost schimbate condițiile din interior. Acum, este greu să crezi că această clădire are peste 60 de ani.

REPORTERĂ TV8: Camerele din cămin sunt de tip apartament, ceea ce înseamnă că toate sunt interconectate între ele, dar au o baie și o bucătărie comună, la câte două sau trei camere. Înăuntru, însă, pot fi cazate cel mult trei persoane.

Studenții anului doi, care vor trăi în cămin, au început să-și amenajeze camerele de dimineață.

„Ne-am adus câte un covoraș, urmează orhideele să le pun pe fereastră, pentru că nu pot fără ele.”

Chiar și așa, ei spun că este nevoie de mai multă mobilă, dar și de dulapuri.

„Noi suntem fete și iubim să luăm multe lucruri după noi. Ar fi bine să fie încă și o noptieră.”

Noii locatari spun că nu ar strica și câteva mese în fiecare cameră, deoarece, în prezent, este doar câte una.

„Trebuie să stăm la masă, să scriem, să stăm la calculator și dacă vor fi lecțiile în același timp, nu va fi comod.”

E de dorit să fie procurate și calculatoare, mai ales că majoritatea studenților învață online.

„Facem orele online și am avea nevoie de calculatoare în sala de lectură.”

În schimb, în cămin a fost amenajată o cameră specială, în care să poată fi izolate persoanele ce acuză simptome caracteristice infecției cu covid-19.

„În cazul în care se identifică un suspect, persoana, inclusiv colegii da cameră, sunt cazați aici.”

Toate acestea au costat peste 20 de milioane de lei, dintre care un milion și jumătate au fost cheltuiți pentru mobilier și 240 de mii de lei – pentru electrocasnice. Asta face ca acest cămin al Universității de Medicină să fie unul dintre cele mai scumpe.

EMIL CEBAN, RECTORUL UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ: „În shcimb, aici am pus balcoane și suntem foarte fericiți că le-am pus. 01:01-01:05 Ușile – de o calitate mai bună au fost”

Administrația instituției spune că, aici, nu vor fi lăsați să locuiască studenții străini.

EMIL CEBAN, RECTORUL UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ: „Ei le deteriorează foarte puternic și noi suntem nevoiți în fiecare an să le renovăm.”

Studenții, spun însă, că cele mai deteriorate sunt căminele nr. 1 și nr. 2, care nu au fost reparate de zeci de ani.

„Pe un etaj de 50 de băieți, aveam o bucătărie la tot etajul. Mobilierul, geamurile erau vechi.”

„Ca să te duci la baie, cobori cinci etaje, faci baia, înapoi cinci etaje.”

Am mers și noi acolo, dar responsabilii nu ne-au permis să vedem camerele.

„Din motive de securitate, nu vă putem permite să intrați în camere, doar în holuri.”

Chiar și așa, bucătăria și baia, în care totuși am reușit să intrăm, sunt departe de condițiile pe care le vor avea acum cei din căminul proaspăt renovat.

Întrebat de studenți, când vor fi renovate aceste două cămine, rectorul Universității a răspuns că, din cauza pandemiei, bugetul instituției a fost redus și acum bani nu sunt. (762_1583_01) În acest an, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testimițanu împlinește 75 de ani de la fondare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram