joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeA fost recoltat porumbul la Tvardița. Așteptările și realitatea

A fost recoltat porumbul la Tvardița. Așteptările și realitatea

Recomandate

Deja a devenit o tradiție (din momentul apariției pe piață) – ca SRL „AgroDoctor” în colaborare cu SRL „AngroTrading”, să înființeze anual loturi demonstrative, unde testează noi soiuri și hibrizi de culture agricole, precum și tehnologii de protecție a plantelor împotriva organismelor nocive.

Mai multe detalii găsiți în articolul anterior, disponibil pe acest link.

Astfel, în 2020, directorul SRL „AgroDoctor” – Iurie Ghilaș și directorul SRL „Angro Trading” – Pavel Pascalov, în colaborare cu reprezentanții din RM, Nicolai Schițco – Saaten Union România și Ivan Roșior – AVGUST (Rusia), au întreprins un complex de măsuri reieșind din condițiile climaterice severe din acest an și anume:

  • utilizarea materialului semincer Saaten Union România;
  • fertilizări foliare cu îngrășămintele produse la uzina chimică din BUI (Rusia), AGROLOGY (Grecia), AGRONUTRITION (Franța);
  • produse de uz fitosanitar ale companiei „Avgust” (Rusia) și suportul tehnologic al firmei „AgroDoctor”).

Paralel cu hibrizii de floarea soarelui, pe câmpul demonstrativ al companiei SRL Angro Trading (Tvardița, Taraclia) au fost semănați și hibrizi de porumb.

Suprafața totală a lotului demonstrativ destinată porumbului a constituit 4,5 ha. Total s-au semănat 21 hibrizi de porumb, din care 9 hibrizi ale companiei Saaten Union România:

  • SUR307;
  • SUR204;
  • SUM305;
  • SUM402;
  • SUM405;
  • OSSK 396;
  • Suporto;
  • Spartan;
  • Replik.

De asemenea, la solicitarea directorului SRL Angro Trading Pavel Pascalov, 4 hibrizi ale companiei GOLDEN WEST, Bulgaria (Reprezentant în RM – Pojoga Vasile): GW-3378, GW-2122, GW-0185, GW-9003 , și 8 hibrizi ai altor producători de semințe.

Drept premergător a servit grâul de toamnă. Semănatul s-a efectuat la 10.04.2020, cu introducerea de Amofos cu norma de 70 kg/ha. Semințele de porumb oferite de compania SAATEN UNION, au fost tratate cu fungicid:

  • Maxim XL ( 25 g/l fludioxonil + 9.7 g/l metalaxil-M (mefenoxam), Syngenta)+ ca și în cazul semințelor de floarea soarelui, suplimentar tratate cu insecticid *Tabu SC (imidacloprid, 500) Avgust – 6l/t cu adăugarea a 2 l/t ACTISEED Multi (fertilizant pentru tratarea semințelor, Compania Agronutrition, Franța) +0.5 l/t Lignogumat de K, BM ( SRL Lignogumat, Rusia).

În faza de 3-5 frunze a culturii ( 21-22.05.2020), pentru combaterea buruienilor a  fost efectuată prelucrarea cu erbicidele Avgust Dublon Super WG, 0,4 kg/ha + Balerina SE, 0,3 l/ha +Adiu J, 0,2 l/ha. Apropo, această soluție este numită de către specialiștii AgroDoctor SRL soluție Super ucigașă, datorită siguranței și eficienței înalte.

Fără erbicid (stânga), cu erbicid (dreapta)

Cu erbicid (stânga), control – fără erbicid (dreapta)

Aceste produse nu necesită o descriere detaliată, deoarece de mult timp sunt folosite cu succes în protecția porumbului de buruieni, atât în amestec cât și fiecare în parte.

Dublon Super, WG (dicamba, acid sub formă de sare de Na, 425 g/kg și nicosulfuron, 125 g/kg). Preparatul intră rapid prin frunze și parțial prin rădăcini și se deplasează în întreaga plantă. Creșterea buruienilor sensibile se oprește la câteva ore după pulverizare, cu toate acestea, simptomele vizibile sunt observate la 2-3 zile după tratament (înroșirea nervurilor frunzelor, clorozarea frunzelor, pieirea vârfurilor de creștere și necroza țesuturilor), iar moartea completă a buruienilor are loc după 15 sau mai multe zile.

Viteza de acțiune a preparatului depinde de condițiile meteorologice la momentul tratamentului (umiditate, temperatură), speciile de buruieni și faza de dezvoltare a acestora.

Balerina, SE (2,4-D acid sub formă de ester complex 2-etilhexilic, 410 g/l și florosulam, 7,4 g/l). Erbicidul are activitate sistemică, rapidă, în decurs de 1 oră pătrunde prin frunze și se răspândește în toate părțile buruienilor, inclusiv rădăcinile, blocând creșterea celulelor în țesuturile tinere. Creșterea buruienilor tratate cu acest erbicid se oprește la o zi după tratament.

Semne vizibile de acțiune apar după 3-4 zile (decolorarea și ondularea frunzelor, micșorarea internodurilor). În funcție de tipul buruienilor și de condițiile meteorologice, moartea finală a buruienilor are loc la 2-3 săptămâni după tratament. Produsul asigură protecția culturilor din momentul tratamentului până la apariția unui nou „val” de buruieni.

Concomitent cu aplicarea erbicidelor, s-a aplicat fertilizarea foliară cu Acvarin 13 (13:41:13+ME, „Uzina de fertilizanți din Bui”, Rusia) 3 kg/ha + Lignogumat K, ВM-0.5 l/ha.

În faza de 8-10 frunze (02-03.06.2020), a fost efectuat tratamentul cu insecticide împotriva unui complex de dăunători (afide, cicade, rozătoare) și încă o fertilizare foliară.

Amestecul a fost format din Șarpei+ *Sirocco („Avgust”) + Fertigofol (Agronutrition (Franța), + Lignogumat + Zinplex (Zinc 70%) AGROLOGY ”(Grecia), + Adiu, J (0,25 + 1,0 + 2 , 0 + 0,5 + 1,0 + 0,2, respectiv). Tratamentul a fost efectuat seara, deoarece temperatura aerului era ridicată.

Șarpei, ME (cipermitrină, 250 g/l) – are o acțiune rapidă de contact-intestinal, afectează sistemul nervos al dăunătorilor. În decurs de 10-15 minute după tratament, acestea se opresc din mișcare și apoi mor ca urmare a paraliziei generale a tuturor organelor. În plus, insecticidul este capabil să perturbe depunerea ouălor la adulți și procesul de hrănire a larvelor.

Despre FERTIGOFOL ULTRA (Agronutrition, Franța) – un activator nutrițional, care îmbunătățește metabolismul culturii, activează metabolismul fiecărei celule vegetale pentru a îmbunătăți fotosinteza și volumul de absorbție a mineralelor prin sistemul radicular. Tehnologia unică a nutrienților esențiali este special concepută pentru a echilibra planta și a stimula creșterea frunzelor și a rădăcinilor.

La momentul apariției paniculelor, cultura arăta bine și oferea speranță pentru o recoltă bună.

Dar, mai apoi, vremea a fost extrem de nefavorabilă pentru dezvoltarea și creșterea știuleților. Deficitul de umiditate, seceta atmosferică, nu au făcut posibilă realizarea întregului potențial al hibrizilor, stabilit în primele faze.

Cu toate acestea, în cele din urmă, datorită unei abordări integrate, cultivarea culturii cu asistența tehnologică profesională a specialiștilor AgroDoctor, cu tratamentele foarte eficiente și în timp util împotriva buruienilor (demonstrează clar pozele unde vedem diferența cu controlul în momentul recoltării) și dăunătorilor.

Hrănirea foliară a porumbului selectată profesional, în condițiile meteorologice foarte dificile, au făcut posibilă obținerea unui randament bun al recoltei pentru acest sezon pe câmpul demonstrativ din Tvardița, Taraclia.

Astfel, recolta medie a hibrizilor companiei SAATEN UNION a fost de 3573 kg/ha, iar cea maximă a fost de 5338 kg/ha la hibridul Replik. De asemenea, s-au prezentat bine hibrizii SUM 405 – 5013kg/ha, Spartan – 4316 kg/ha, Suporto-4224 kg/ha.

Hibrizii companiei „GOLDEN WEST” au dat o recoltă medie de 3388 kg/ha, iar cea maximă a fost obținută la hibridul GW9003 = 4177 kg/ha.

În sezonul următor, experiența dobândită pe parcele mici va ajuta fermierii să obțină o recoltă bună de porumb, iar în acest sens Companiile „Avgust”, „SAATEN UNION ROMANIA”, SRL „AgroDoctor” și SRL „Angro Trading” sunt întotdeauna gata să ofere cooperare și asistență reciproc avantajoase.

Avgust
Avgust
„Avgust” - cea mai mare companie din Federația Rusă pentru producerea, dezvoltarea și suport tehnologico-informațional privind utilizarea produselor de uz fitosanitar.

Citește și ›

Advertoriale