Judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”, scoși de sub urmărire penală. Aceștia cer CSM restabilirea în funcții

Judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală, scrie Ziarul de Gardă. Încheierea a fost emisă de Procuratura Anticorupție încă în luna septembrie, însă fără a fi făcută publică.

Foto: cotidianul.ro

„Au fost 15 învinuiți judecători și au fost scoși de sub urmărire penală 13. O persoană era decedată și nu s-a expus asupra statului respectiv și o persoană se află în căutare”, a declarat Serghei Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție.

Ordonanța procurorilor face posibilă revenirea în funcțiile de judecători a celor care, între timp, nu plecaseră benevol din sistemul judecătoresc. „Judecătorii au fost învinuiți că au pronunțat hotărâri ilegale, fiind în complicitate, pentru a facilita spălarea banilor. Acum, urmează să vedem ce vor decide judecătorii”, a declarat Gheorghe Ulianovschi, avocatul care reprezintă unii judecători vizați în dosar.

Unul dintre motivele pentru care foștii și actualii judecători din Laundromat au fost scoși de sub urmărire penală a fost faptul că îmcheierile emise de ei au rămas în vigoare, nefiind constatată de către o altă instanță de judecată ilegalitatea lor. Acest aspect ar putea fi și argumentul magistraților care examinează acum dosarele privind „pronunțarea cu bună știință a unor hotărâri contrare legii” privind achitarea acestora.

Unii dintre magistrații vizați în acest dosar, cei care nu au demisionat, între timp, din sistemul judecătoresc, au depus în adresa Consiliul Superior al Magistraturii o cerere prin care solicită anularea deciziei CSM privind suspendarea lor din funcție. Decizia ar putea fi examinată la următoarea ședință a Consiliului.

Revenirea judecătorilor în funcție este posibilă pentru că, inițial, procurorul general a solicitat suspendarea celor 17 magistrați vizați în dosarul „Laundromat” pentru infracțiunea de complicitate la spălare de bani. Ulterior, peste o săptămână, după ce CSM acceptase solicitarea procurorului general, acesta s-a adresat repetat la CSM pentru a obține acordul în vederea urmăririi penale a celor 17 magistrați și într-un alt dosar, pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, dosar remis ulterior în judecată.

La a doua solicitare a procurorului general, magistrații nu au putut fi suspendați din funcție, pentru că ei erau deja suspendați în baza primei solicitări a procurorului general. Acum, după ce primul dosar, cel în baza căruia judecătorii au fost suspendați din funcție a fost clasat, a dispărut practic temeiul juridic prin care aceștia să fie suspendați, astfel că CSM, conform legii, este practic obligat să-i repună pe aceștia în funcție.

Citiți continuarea articolului pe zdg.md.

Potrivit unui studiu prezentat de comunitățile Watchdog.md şi Transparency International Moldova în iunie 2019, pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false.

Fondurile „curățate" au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore cu conturi în băncile occidentale.

Implicați în această fraudă ar fi apropiați ai liderului PD, Vlad Plahotniuc. Printre beneficiarii laundromatului rusesc s-ar afla și Ilan Șor. Între 2011 și 2013, companiile sale au primit aproximativ 22 de milioane de dolari de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusă".


Pub