Cum este să fii testat cu vaccinul rusesc Sputnik V

În luna august 2020, Rusia a anunțat că este prima țară din lume care a înregistrat un vaccin împotriva noului Coronavirus. Acesta a primit denumirea comercială „Sputnik V”. Cu toate acestea, pentru a finaliza înregistrarea vaccinului, Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie de la Moscova trebuie să efectueze studii clinice la scară largă pe zeci de mii de voluntari. Unul dintre aceștia a devenit, în luna septembrie,  corespondenta specială Meduza, Svetlana Reiter. Reportera a descris în detaliu, zi după zi și oră după oră, impresiile sale despre întregul proces și reacția corpului la cele două injecții care fac parte din noul vaccin.

Svetlana Reiter povestește că a completat un chestionar pe site-ul mos.ru și a dat acordul ca vaccinul să fie testat pe ea chiar în ziua în care fiica s-a molipsit cu rotavirus (un virus care produce greață, febră dureri în stomac). Ea mai locuia împreună cu părinții care sunt în etate. „Știam că la copii, coronavirusul poate începe astfel. Mă temeam că fiica mea îmi va infecta părinții și ei vor muri. Dacă există un vaccin, cineva trebuie să-și asume riscul, altfel va continua la nesfârșit, m-am gândit”, povestește Svetlana. Fiica și-a revenit peste o zi, însă, jurnalista deja trimisese chestionarul. 

După ce a fost invitată și a trecut un control general, care a inclus și un test negativ la anticorpi,  Svetlana Reiter a semnat consimțământul voluntar scris pe 17 pagini. Conform acestuia, cercetarea va dura 180 de zile. Vor fi două injecții – cu o pauză de trei săptămâni. Dacă voluntarul moare, organizatorii studiului – centrul de cercetare și guvernul Moscovei – vor plăti rudelor două milioane de ruble (21.757 de euro). Dacă voluntarul se alege cu dizabilități de gradul I – familia va primi un milion și jumătate de ruble (16.317 de euro).

Pe 21 septembrie jurnalista a fost vaccinată. Prima doză e injectată în umărul stâng. 

Simtome

„Prima zi după vaccinare capul se învârte. Am slăbiciune. Locul injecției doare puțin. În total, 40 de mii de voluntari participă la acest studiu. Un sfert dintre ei vor primi placebo. Și aceasta este probabil cel mai dificil din punct de vedere psihologic – nu vei ști niciodată până la sfârșit ce ți-a fost injectat… Nasul înfundat este înlocuit de o durere de cap, apoi mușchii încep să doară și coloana vertebrală se contractă – nimic extrem, problema se rezolvă cu o tabletă de paracetamol”, povestește Svetlana Reiter.

Urmează două zile de liniște, fără simptome. La a treia zi: rinoree, stare de răceală, dureri musculare. „Verific aplicația COVID-19 – e blocată. Jurnalul voluntarilor nu permite actualizarea datelor și depunerea reclamațiilor. Capul a început să doară din nou. Slăbiciune. Seara, medicul sună, spune că efectele secundare pot dura câteva zile”.

Urmează o zi cu slăbiciuni, frisoane, dureri musculare. „Imposibil să te ridici din pat. Am dureri de cap. Poate este Covidd? Poate, m-am infectat, înainte de prima vaccinare. Doctorul mă sună. El spune că, din păcate, acest lucru este posibil. Decid să fac un test expres pentru coronavirus”. După două zile. Testul e negativ și nu mai sunt simptome.

La 12 octombrie urmează cea de-a doua injecție. Din nou în umăr. De data aceasta în cel drept. După câteva ore Svetlana povestește: „M-am trezit brusc cu nasul înfundat, dureri musculare, senzație de febră și dureri de cap”. A doua zi persistă durerile de cap și gât. Au urmat zile fără simptome. În final Svetlana Reiter scrie: 

„Pentru că nu există simptome, încep să număr ce am făcut în cele trei săptămâni dintre cele două injecții:

  • Am răspuns la întrebarea „Cum te simți?” – de 56 de ori.
  • Am răspuns la întrebarea „Tu ce ești proastă ca să subscrii la asta?” – de 45 de ori, dintre care răspuns negativ – de 12 ori.
  • Nu am putut răspunde la întrebarea „Dar ești sigură că autoritățile vor opri testele dacă cineva se îmbolnăvește grav?” Pentru că – nu, nu sunt sigură.
  • Am citit în comentariile de la prima parte a jurnalului meu o urare ca să mor și să primesc despăgubiri pentru aceasta, precum și teoriile conform cărora participarea la cercetare este: a) un ordin din partea administrației prezidențiale; b) un ordin al liberalilor; c) doar o comandă.
  • Mi-am dat seama că durerile musculare se liniștesc mai bine cu serialul  „Stranger Things”, decât cu paracetamolul.
  • Am ascultat piesa „I did it my way” – de 64 de ori.

Potrivit datelor oficiale, în Rusia sunt infectate cu COVID-19 1.447.335 de persoane, dintre care 24.952 au decedat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.